Ajax gewaarschuwd voor Getafe-coach: Je vraagt je soms af of hij je gaat slaan

Ajax gewaarschuwd voor Getafe-coach: "Je vraagt je soms af of hij je gaat slaan"

18-02-2020 10:00 Laatste update: 19-02-2020 11:44
47

De spelers van Ajax doen er goed aan om een extra paar scheenbeschermers in te pakken als ze in het vliegtuig naar Madrid stappen. Europa League-opponent Getafe staat voor knokvoetbal en tart daarmee al een aantal jaar alle voetbalwetten. De man achter het succes heet José Bordalás. Wie is deze markante en intense trainer?

Bordalás leek aanvankelijk niet voorbestemd voor de top van het Spaanse voetbal. Hij was een huis-tuin-en-keukenvoetballer, die nooit verder reikte dan het vierde niveau in Spanje. Zijn carrière was door blessureleed al snel voorbij, waarna hij zijn geluk als trainer beproefde. Bordalás boekte succes, zij het in de marge. Totdat Getafe in oktober 2016 op de stoep stond.

"Toen ik het overnam stonden we één-na-laatste op het tweede niveau. Ik wilde de mentaliteit veranderen en dacht niet aan promotie, maar alles verliep boven verwachting", zegt de inmiddels 55-jarige trainer tegen Marca. Zijn stijlvolle voorkomen ten spijt, hij boekte zijn succes op Diego Simeone-achtige wijze: hij turnde de Azulones om tot een knokploeg. Dat wierp in het seizoen 2017/2018 ook zijn vruchten af op het hoogste niveau. Getafe eindigde als achtste en overtrof die prestatie vorig jaar met een zesde plaats. Het kwam bovendien slechts twee punten tekort voor Champions League-voetbal.

Dit seizoen gooit Getafe wederom hoge ogen met overwintering in de Europa League en een voorlopig derde (!) plaats in La Liga, boven clubs als Atlético Madrid, Sevilla en Valencia. "We doen het heel goed, maar er zijn mensen die onze prestaties niet op waarde schatten", klaagde Bordalás begin deze maand. "Wellicht heeft dat te maken met ons lage budget en dat we een bescheiden club zijn. De elementen die we missen, compenseren we met toewijding en hard werken."

De cijfers wijzen uit dat Bordalás gelijk heeft: Getafe heeft slechts het twaalfde salarisbudget van La Liga met iets meer dan 56 miljoen euro. Dat steekt schril af bij FC Barcelona (671 miljoen) en Real Madrid (641), maar ook Atlético (348), Sevilla (185) en Valencia (170) hebben véél meer te besteden.

Hard werken is de sleutel voor Bordalás. Dan is alles mogelijk, gelooft én bewijst hij. De trainer komt zelf uit een arm gezin met tien broers en zussen en dat heeft hem gevormd. "Als kind verzamelde ik watermeloenen en meloenen en deelde kranten uit in de straat", vertelde hij Marca. "Wanneer het leven niet makkelijk is, leer je dat met hard werken alles mogelijk is. Verbetering wordt gevonden in uitdagingen. Over hard werken valt niet te onderhandelen en dat weten mijn spelers." 

'Verliezen een absolute ramp'
Dat Bordalás alles doet om te winnen blijkt wel uit zijn haast Spartaanse methodes. "Hij zet zijn voet tegen je keel en laat niet meer los", zo omschrijft Juan Cala, oud-speler van Getafe, het in The Guardian. "Je werkt altijd naar de volgende wedstrijd toe en elk duel is het alsof je leven ervan afhangt: als je niet wint, is het een absolute ramp", benadrukt de verdediger. "Hij controleert elk aspect: dieet, rust, training, tactiek. Zijn trainingen zijn ongelooflijk intens."

Markel Bergara, vijftien jaar actief in het Spaanse voetbal, kan dat beamen. "Ik heb nergens in mijn carrière zó hard moeten trainen als onder Bordalás." Hij is bevlogen, een heethoofd zelfs. "Je vraagt je soms af of hij je gaat slaan." De maniakale werkwijze blijkt ook uit een anekdoke die rondgaat. Bordalás liet een speler eens een potlood tussen zijn bovenlip en neus klemmen, waarna die zijn ogen moest kruisen. Het doel: de oefenmeester wilde de tegenstander angst aanjagen.

De coach probeert elk minutieus detail te beïnvloeden. "Hij werd helemaal gek als je niet deed wat hij verlangde", stelt een oud-speler. Die aanpak paste niet bij Cata Díaz, een ervaren verdediger die vertrok na de promotie. Zijn vrouw haalde destijds hard uit: "Bordalás is vals, een verrader en een lafaard." Ze verweet hem 'spionnen' te hebben in de kleedkamer.

"Bordalás eist loyaliteit. Slecht gedrag tolereert hij niet", beaamt journalist Javier Hernandez van AS. Binnen de lijnen is alles geoorloofd, daarbuiten zijn regels. "Als één van zijn spelers een waterflesje wegtrapt uit boosheid of gefrustreerd is over de coach, dan is hij weg. Het gebeurde met Álvaro Jiménez, die hij op huurbasis naar Sporting Gijón stuurde. Bordalás kan niet omgaan met een gebrek aan respect. Hij eist orde."

Spelers die aan zijn hoge eisen voldoen ervaren ook een andere kant, een humorvolle: "Hij kan soms valsheid overbrengen, maar de spelers die met hem werken herinneren zich jaren later nog de grappige verhalen", stelt een insider. "De grote kracht van Getafe is de mentaliteit", voegt voormalig Real Madrid-verdediger Francisco Pavon daar tegen Bleacher Report aan toe. "Het is heel moeilijk om tegen ze te spelen en vooral om tegen ze te scoren. Het team heeft geen ster, Bordalás heeft er een eenheid van gesmeed."

Spijkerhard
Bordalás haalt zijn schouders op als zijn aanpak ter sprake komt. "Ik coach een klein team, het voetbal dat je speelt hangt af van de spelers. Ik kan hen niet laten spelen als Barcelona", zegt hij. En dus speelt zijn team spijkerhard. Met een gemiddelde van zo'n negentien overtredingen per duel is Getafe 'koploper' in de vijf grootste Europese competities. Ook in het uitduel met FC Barcelona zaterdag vestigde Getafe nog maar eens een record. De ploeg maakte liefst dertig overtredingen, het hoogste aantal in een topcompetitie sinds Sampdoria-Empoli in 2016. Eerder dit seizoen kwamen de Madrilenen overigens al twee keer tot 28 overtredingen, waardoor ze de 'eerste plaats' deze jaargang al stevig in handen hadden.

Het harde spel van Getafe in Camp Nou deed een oude vete tussen Quique Setién en Bordalás oplaaien. Waar Diego Simeone qua aanpak als voorbeeld dient voor Bordalás, is de coach van Barça, een Cruijffista, zijn absolute tegenpool. De twee stonden in het verleden vaker tegenover elkaar, onder meer tijdens een treffen tussen laagvliegers Alcorcón en Lugo. "Dit is geen voetbal meer, dit is iets anders. Mijn bloed kookt", liet Setién zich destijds ontvallen. Sindsdien kwam het niet meer goed. De twee weigerden elkaar zaterdag zelfs de hand te schudden.

Toch doe je dit Getafe tekort door ze enkel als 'vechtteam' neer te zetten. 'Getafe is een zorgvuldig gepolijst team, dat doet waar het goed in is en dat waar het minder goed in is camoufleert het', schetst Marca. 'De stijl is duidelijk: de 4-4-2-formatie staat als een huis en de defensie zit heel knap in elkaar. Verwacht geen dribbels en trucjes. Dit is geen typisch Spaans team zoals je normaal op de derde plek verwacht, dit is iets totaal anders.' De Spaanse sportkrant vergelijkt een duel tegen de machine van Bordalás zelfs met een bezoek aan de tandarts.

Het legt Getafe geen windeieren: met bescheiden middelen presteert de club ver boven zijn stand. Ajax kan zich donderdag opmaken voor een heet avondje in het Coliseum Alfonso Pérez, waar Spaans Trainer van het Jaar Bordalás met harde hand regeert. "Hij is een beetje eigenaardig, maar zeer, zeer intelligent."