Update: 'BeNeLiga komt steeds dichterbij, vervolgonderzoek wordt opgestart'

Update: 'BeNeLiga komt steeds dichterbij, vervolgonderzoek wordt opgestart'

Gepubliceerd: donderdag 23 januari 2020 om 18:04do 23-01-2020 om 18:04

Laatste update: donderdag 23 januari 2020 om 18:05do 23-01-2020 om 18:05

De zes grootste clubs van Nederland en vijf Belgische topclubs voeren donderdag topoverleg over een BeNeLiga. Accountantsbureau Deloitte presenteert een 'vuistdik rapport' over de haalbaarheid van een gezamenlijke competitie, meldt het Algemeen Dagblad.

De Nederlandse afvaardiging bestaat uit Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse, terwijl namens België Anderlecht, Standard Luik, Club Brugge, RC Genk en AA Gent aanschuiven. Ook de Eredivisie CV, de KNVB, de KBVB en de Jupiler Pro League zijn aanwezig, onder meer om de belangen van de 'kleinere' clubs te verdedigen.

Het is voor het eerst dat de haalbaarheid van de BeNeLiga grondig is onderzocht. Alleen als een gezamenlijke competitie de kloof met de topcompetities van Europa substantieel kan verkleinen, hebben de plannen kans van slagen. Het project krijgt in dat geval een vervolg. De topclubs zitten 'aan het stuur', schrijft het AD. Vooral Ajax is bepalend voor de koers. De Amsterdammers willen internationaal mee blijven tellen en leggen de cijfers van de BeNeLiga onder meer naast een Europese supercompetitie en de ontwikkelingen in de Champions League.

De BeNeLiga zou uit tien Nederlandse en acht Belgische clubs moeten bestaan, met promotie en degradatieregeling naar de divisie daaronder. Hoe de UEFA tegenover een gezamenlijke competitie staat en wat de gevolgen zijn voor de Europese tickets, is nog onduidelijk. De BeNeLiga komt er op zijn vroegst in 2025, als de Nederlandse televisierechten op de markt komen.

Update: Een BeNeLiga is nog nooit zo dichtbij geweest als nu. De belangrijkste clubs uit België en Nederland willen dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid tot een gecombineerde competitie. Uit het rapport van Deloitte komt naar voren dat alle profclubs in de twee landen aanzienlijk meer geld gaan verdienen als er wordt overgestapt naar een BeNeLiga, zo meldt het Algemeen Dagblad.

De elf betrokken clubs hebben besloten verder te gaan in het proces tot een mogelijke BeNeLiga. Zo wordt er de komende tijd een businessplan gemaakt, waarin het concept tot een gezamenlijke competitie wordt uitgewerkt. Ook wordt er een supportersonderzoek gehouden.

Poll

Zie jij een BeNeLiga zitten?

(10773 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws