Ajax zonder 'Tita Tovenaar' Ziyech: de opties voor Ten Hag richting 'PSV'

Ajax zonder 'Tita Tovenaar' Ziyech: de opties voor Ten Hag richting 'PSV'

23-01-2020 13:10
69

De schrik zat er goed in bij Ajax toen Hakim Ziyech zondag met een blessure werd gewisseld tegen Sparta. De diagnose volgde woensdag: een scheurtje in zijn kuitspier houdt de Marokkaan enkele weken aan de kant. Hoe kan trainer Erik ten Hag het gemis opvangen en hoe vaart de landskampioen doorgaans zonder zijn spelmaker?

Het bekerduel met Spakenburg bood een voorzichtig inkijkje in de gedachten van Ten Hag, die zag dat andere spelers het 'creatieve stokje' overnamen. "Ja, we hebben er wel meer van, maar Ziyech is wel van een andere orde. Tadic creëert volgens de statistieken nog meer kansen dan Ziyech, maar Ziyech is wel Tita Tovenaar", vertelde de oefenmeester na afloop aan de NOS.

Ziyech van levensbelang
De cijfers bewijzen dat Ajax het gemis van Ziyech zal voelen, met onder meer de topper tegen PSV voor de boeg. Hij kwam in achttien van de negentien Eredivisie-duels dit seizoen in actie en had een aandeel in achttien treffers: zes goals, twaalf assists. Alleen Tadic doet het dus nog beter met acht doelpunten en dertien assists. Daarmee voeren de Ajacieden de Eredivisie-ranglijst aan.

Ajax zonder Ziyech
Toch is er voorzichtig hoop voor Ajax. Sinds zijn komst in 2016 miste de middenvelder – om uiteenlopende redenen - twintig officiële duels van de Amsterdammers. Op een bekerduel met SC Cambuur na (2-1 nederlaag in 2016) stapte Ajax in al die wedstrijden als winnaar van het veld. Daarbij moet direct worden aangetekend dat de tegenstand gering was. Zo miste Ziyech vooral duels met laagvliegers uit de Eredivisie en liefst negen bekerwedstrijden tegen 'mindere goden', waaronder dus Spakenburg. Dit seizoen ontbrak hij verder tegen Fortuna Sittard (5-0) en Telstar (4-3).

De opties
Ajax gaat zondag op bezoek bij FC Groningen, maar ook de topper tegen PSV (2 februari) en de uitwedstrijd bij FC Utrecht (9 februari) gaan hoogstwaarschijnlijk aan de neus van Ziyech voorbij. Dan zal pas echt blijken hoe groot het gemis van Tita Tovenaar is.

Traoré of Huntelaar in de spits, Tadic een linie terug
Voor Lassina Traoré lonken kansen door de absentie van Ziyech. De 19-jarige spits uit Burkina Faso klopt nadrukkelijk op de deur en maakte al een sterke indruk tijdens het trainingskamp van Ajax in Qatar. Hij begon voor de winterstop tegen ADO Den Haag voor het eerst in de basis en luisterde dat op met een treffer en een assist. Ook routinier Klaas-Jan Huntelaar mag nooit worden afgeschreven.

Bijkomend voordeel is dat Dusan Tadic in dat geval de plek van Ziyech kan overnemen. De Serviër is de enige die gelijke tred weet te houden met de Marokkaan qua creatieve impulsen, al kan de captain ook vanaf de zijkanten spelen. In dat geval begint Quincy Promes vermoedelijk op 10.

Eiting, Marin of Álvarez als controleur, Van de Beek op 10
Ajax levert een bak met creativiteit in door het wegvallen van Ziyech en eerder al Daley Blind. Carel Eiting zou dat enigszins kunnen opvangen. De controleur had de laatste jaren veel pech met blessures, maar dat hij het spelletje 'ziet' is duidelijk. Voor Donny van de Beek betekent dat een terugkeer op '10', een positie waarop hij vorig seizoen furore maakte. Hij zou dan in de rug van Ryan Babel, Tadic en Promes spelen.

Het is tegelijkertijd de vraag of Ten Hag het aandurft met controleurs Eiting en Ryan Gravenberch, die beiden nog niet overlopen van ervaring op het hoogste niveau. Bovendien is Eiting dus pas net terug na lang blessureleed. Andere alternatieven als Razvan Marin en Edson Álvarez komen echter ook nog niet uit de verf. Kortom: Van de Beek weghalen centraal op het middenveld houdt een risico in.

Ekkelenkamp of De Jong
Als Ten Hag zo min mogelijk wil schuiven komt hij bij Jurgen Ekkelenkamp of Siem de Jong uit. De jonge Ekkelenkamp krijgt de laatste weken steeds meer speeltijd, zij het voornamelijk als invaller. De Jong bewees met een perfecte hattrick tegen Spakenburg dat hij nog altijd zeer doelgericht is. Feit is wel dat beide spelers een heel ander profiel hebben dan Ziyech.

Het zal Ten Hag al met al de nodige hoofdbrekens kosten. Ziyech is na Blind en David Neres de derde steunpilaar die wegvalt in aanloop naar de topper tegen PSV. Ook Zakaria Labyad staat voorlopig nog aan de kant. De Telegraaf schreef al dat de mogelijkheid zelfs bestaat dat Ajax zich nog roert op de transfermarkt.