Veldmate (rechts) met Marc Overmars

Ajax scout nadrukkelijker op 'hoger niveau': 'We kunnen daar spelers weghalen'

Ajax scout nadrukkelijker op 'hoger niveau': 'We kunnen daar spelers weghalen'

27-01-2020 07:38 Laatste update: 07:42
76

De volgende reis van Henk Veldmate, hoofd scouting van Ajax, gaat naar Colombia. Dat bevestigt hij in de Ajax Podcast. De Groninger kijkt sinds dit seizoen ook nadrukkelijker rond in de grotere competities.

"Het is veranderd", laat Veldmate weten. "Ajax heeft heel duidelijk een salarishuishouding gehad met bepaalde maxima, maar de laatste anderhalf jaar is dat losgelaten en zijn er andere dingen mogelijk gebleken." Dat resulteerde onder meer in de komst van Dusan Tadic en Daley Bind.

Het Champions League-succes van vorig seizoen heeft de baan van Veldmate soms wat makkelijker gemaakt. "We zijn meer gaan scouten in andere landen, op een hoger niveau. Spanje, Italië, Engeland, Duitsland… Omdat wij denken dat wij daar nu mogelijk in staat zijn om een aantal spelers weg te halen. We hebben meer budget, dus kan je ook in andere competities rondkijken."

Wie Veldmate zegt, denkt aan Zuid-Amerika, maar de hoofdscout nuanceert dat. "We doen net zoveel in Nederland. Als je je wilt versterken, moet je eerst dicht bij huis kijken. Maar de norm bij Ajax ligt dermate hoog dat je soms verder moet kijken. Als ik in Zuid-Amerika kom, vinden mensen dat aansprekender of interessanter dan België. Mijn volgende reis? Colombia, tweeënhalve week en twintig wedstrijden."