EK-watch: Bergwijn neemt groot Oranje-risico, Nederlandse verrassing in Italië

EK-watch: Bergwijn neemt groot Oranje-risico, Nederlandse verrassing in Italië

27-01-2020 11:30 Laatste update: 11:33
34

De bal rolt weer binnen- en buitenland. Richting het EK volgt VoetbalPrimeur de verrichtingen van de Oranje-internationals op de voet. Welke buitenkansjes komen in aanmerking voor een plek in de selectie van Ronald Koeman, en wie kampt er met problemen? Vandaag: de derde editie van de EK-watch.

De transferverhalen
Met het einde van de winterse transferperiode in zicht, staan twee Oranje-internationals op de nominatie om nog van club te wisselen. Het meest concreet is het verhaal rond Steven Bergwijn. De 22-jarige aanvaller van PSV wilde niet spelen tegen FC Twente, vloog naar Londen en lijkt hard op weg naar Tottenham Hotspur. PSV is 'verbijsterd', maar lijkt ruim dertig miljoen euro aan de recordtransfer over te houden.

Met zijn naderende vertrek naar Tottenham neemt Bergwijn een risico. Aan de ene kant ziet hij dat zijn plek in de EK-selectie op de tocht komt te staan door de aanhoudende crisis bij PSV, maar bij Spurs is hij allerminst zeker van een basisplaats. Saillant detail: Ruud van Nistelrooy maakt deel uit van de teleurgestelde PSV-clan en wordt deze zomer tijdens het EK assistent van bondscoach Ronald Koeman.

Dan zijn er nog de geruchten rond Patrick van Aanholt. PSV hoopt hem over te nemen van Crystal Palace en de 29-jarige linksback lijkt wel oren te hebben naar een terugkeer in Eindhoven, waar hij tussen 2005 en 2007 al in de jeugdopleiding speelde. Het zou zijn EK-kansen waarschijnlijk goed doen, want bij PSV is Van Aanholt verzekerd van een basisplek én speelt hij nog wat meer in de picture van Koeman.

De verrassing
Jerdy Schouten! De 23-jarige middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap van Excelsior naar Bologna, kende een slow start in de Serie A, maar heeft de smaak inmiddels helemaal te pakken. Afgelopen zaterdag was hij de grote uitblinker tijdens de competitiewedstrijd tussen SPAL en Bologna (1-3). In Italië wordt de Schouten al vergeleken met Marten de Roon. We houden hem in de gaten - en hetzelfde zal gelden voor Koeman, mits Schouten zo doorgaat.

De dalers
Voor Frenkie de Jong, Jasper Cillessen en Wout Weghorst was het een slecht weekend. De Jong verloor met FC Barcelona kansloos bij Valencia (2-0) en kon ook niet tevreden zijn over zijn eigen prestatie. Cillessen is opnieuw geblesseerd geraakt en heeft zich daardoor nog niet kunnen terugknokken in de basiself van Valencia. Vorige week berichtten we nog positief over Kenny Tete, maar de volgens Koeman 'meest complete rechtsback van Oranje' zat afgelopen weekend toch weer negentig minuten op de bank bij Olympique Lyon.

En dan is er nog Wout Weghorst. Het lijkt nu of nooit voor de spits van VfL Wolfsburg, die in het voorjaar moet aantonen dat hij een geschikte kandidaat is om Memphis Depay (en Donyell Malen) te vervangen in de Oranje-aanval. Hij wacht echter al zes wedstrijden op een goal. Het is zijn langste doelpuntendroogte sinds hij in de zomer van 2018 overkwam van AZ. In Spanje is Luuk de Jong, die opnieuw scoorde voor Sevilla, wél in bloedvorm.

De geblesseerden
Waar het rustig was rond Memphis en Malen, die werken aan hun herstel, was er wel hoopgevend nieuws over Daley Blind. De Ajacied is langzaam weer aan het trainen en wacht af totdat hij groen licht krijgt van de artsen om weer op volle kracht mee te kunnen doen. "Hij zei zelf dat hij er goed op staat", aldus Ronald de Boer, die Blind tegen het lijf liep bij Ajax.