Ajax aast op Antony: 'nieuwe Neres' hóéft niet de absolute hoofdprijs te kosten

Ajax aast op Antony: 'nieuwe Neres' hóéft niet de absolute hoofdprijs te kosten

Gepubliceerd: woensdag 29 januari 2020 om 14:00wo 29-01-2020 om 14:00

Laatste update: woensdag 29 januari 2020 om 14:49wo 29-01-2020 om 14:49

Ajax meldt zich weer op de Zuid-Amerikaanse transfermarkt, zo werd woensdag bekend. São Paulo-talent Antony staat opnieuw bovenaan het Amsterdamse lijstje. Maar wíe is deze Braziliaanse tiener?

Antony is een negentienjarige aanvaller, die het liefst aan de rechterkant speelt om met zijn linkerbeen naar binnen te snijden. In de Braziliaanse competitie was hij afgelopen seizoen goed voor vier goals en zes assists in 29 wedstrijden. Deze maand is de tiener met Brazilië O23 actief op het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het contract van Antony loopt tot medio 2024 en bevat een minimale afkoopsom van 50 miljoen euro. Goedkoop is hij niet, maar zo duur als Vinicius Junior (45 miljoen), Rodrygo Goes (45 miljoen) en onlangs Reinier Jesus Carvalho (30 miljoen), die Brazilië allemaal op piepjonge leeftijd verlieten voor Real Madrid, hoeft Antony ook weer niet te zijn. São Paulo vraagt tussen de twintig en dertig miljoen euro en zal niet laten de prijs op te drijven als Antony goed presteert op het Olympisch kwalificatietoernooi. Brazilië O23 begon woensdagnacht met een 5-3 zege op Bolivia en Antony opende met een intikker de score.

Nieuwe Neres
Als Ajax erin slaagt Antony los te weken bij São Paulo, dan wordt hij in elk geval de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Troublerende factor is de concurrentie van andere grote clubs. RB Leipzig zag in december nog een bod van achttien miljoen euro afgewezen worden, terwijl ook Borussia Dortmund, AC Milan en OGC Nice op het vinkentouw zitten. Dortmund ziet hem als een potentiële opvolger van Jadon Sancho.

Bij Ajax kan Antony in de voetsporen van David Neres treden. De 22-jarige aanvaller, die drie jaar geleden ook overkwam van São Paulo, staat op de nominatie om in de zomer een transferklapper te maken. In Brazilië worden Antony en Neres regelmatig met elkaar vergeleken.

Schuldenlast São Paulo
Een voordeel voor geïnteresseerde clubs is dat São Paulo kampt met een schuldenlast van zo'n zeventien miljoen euro én het salarishuis uit zijn voegen barst. De Braziliaanse topclub moet eigenlijk een speler verkopen om weer eens zwarte cijfers te kunnen schrijven - en dat zou gevolgen kunnen hebben voor het prijskaartje van Antony. Hij is op dit moment de énige São Paulo-speler die wordt gelinkt aan een transfer, dus de club kan mogelijk geen kant op.

'Schrijver' Antony
Hoewel Antony nog geen vijftig wedstrijden als prof achter de kiezen heeft, bracht hij in 2019 al een eBook over zijn carrière uit. Lucas Moura (Tottenham Hotspur) schreef de proloog. De beul van Ajax in de halve finale van de Champions League heeft dezelfde zaakwaarnemer.

Maar wat is hij voor speler?
De linksbenige rechtsbuiten is snel, zeer technisch, intelligent én is in staat een mannetje te passeren - een zeldzame kwaliteit in het hedendaagse voetbal. De vraag is of hij dat óók kan in Europa, waar het tempo normaliter een paar tandjes hoger ligt dan in Brazilië. Hoe dan ook: het zijn veelbelovende tekenen voor Ajax, dat andere Europese topclubs moet aftroeven om één van de grootste Braziliaanse parels van dit moment binnen te halen.

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws