Excelsior hoopt op promotie: 'Play-offs winnen mooier dan kampioen worden'

Excelsior hoopt op promotie: 'Play-offs winnen mooier dan kampioen worden'

30-01-2020 07:59 Laatste update: 09:05
15

Marinus Dijkhuizen moet Excelsior opnieuw naar de Eredivisie zien te brengen. De opvolger van de ontslagen Ricardo Moniz hoopt zijn kunststukje van 2014 te kunnen herhalen, maar beseft dat dit niet makkelijk zal worden.

"De situatie is nu anders", vergelijkt de nieuwe trainer de huidige situatie met die van 2014, toen Excelsior onder Dijkhuizen promoveerde naar het hoogste niveau. "Directe promotie is niet reëel. We moeten zorgen dat we stabieler worden. Als we dan de play-offs winnen, die we eerst maar eens moeten halen, is dat mooier dan kampioen worden", aldus Dijkhuzien tegenover het AD.

Ondanks de moeilijkere situatie dan in zijn eerste periode in Kralingen, had Dijkhuizen weinig bedenktijd nodig om FC Utrecht, waar hij als assistent en videoanalist actief was, te verruilen voor een nieuw dienstverband bij Excelsior. "Excelsior wilde per se mij. Dat voelt speciaal. Binnen een uurtje had ik beslist dat ik dit zou doen."

Dijkhuizen moet Excelsior nu voor de tweede keer aan promotie helpen, al ziet hij ook dat dit niet makkelijk zal zijn. "Het heeft niet alleen aan de trainer gelegen, dat heb ik tegen de jongens verteld. Ik heb geen toverstokje. De keyspelers moeten meer brengen. De verdedigende organisatie is vrij matig. Ze proberen vrij hoog druk te zetten. In principe ben ik daar ook van, maar dat is moeilijk. Zelfs bij FC Utrecht zijn we er dit seizoen ook op teruggekomen."

Nu hij weer terug is op het oude nest zal Dijkhuizen hopen op een succesvoller dienstverband dan tijdens zijn avonturen bij het Engelse Brentford, NAC en Cambuur Leeuwarden, waar hij op straat werd gezet. "Dat heeft wat met me gedaan. Ik heb bij de amateurs en bij Excelsior bijna alleen successen gekend. Dat ik daarna een paar keer ontslagen werd, heeft er best ingehakt. De periode bij FC Utrecht, in de luwte, heeft me goed gedaan."