Nederlandse trainers niet terug naar China: 'Ajax is op de hoogte van reisadvies'

Nederlandse trainers niet terug naar China: 'Ajax is op de hoogte van reisadvies'

31-01-2020 06:45
9

Het Coronavirus houdt ook voetballend China in zijn greep. Zo werken er zeven Ajax-trainers in het land, maar die kunnen na een korte vakantie naar Nederland niet terugkeren naar China. Giovanni van Bronckhorst, Jean-Paul van Gastel en Arno Philips kunnen juist niet weg uit het land.

Vanwege het Chinees nieuwjaar bevinden de zeven Ajax-coaches die werkzaam zijn in de jeugdopleiding van Guangzhou R&F zich in Nederland. Zij hebben nog vakantie, maar lijken niet terug te kunnen naar China. "We laten ons informeren over de situatie en vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop", vertelt Ajax-woordvoerder Mees Brinkhuis tegen De Telegraaf. "Maar Ajax is uiteraard op de hoogte van het aangescherpte reisadvies van Buitenlandse Zaken."

Voor de provincie Hubei, waar de stad Wuhan in ligt, geldt code rood. De stad is het epicentrum van het coronavirus, voor de rest van China geldt code oranje. De KLM heeft besloten het grootste gedeelte van de vluchten naar China te schrappen. "Maar de beslissing om ze vanuit China te laten terugkeren, hebben wij dus niet hoeven nemen", vervolgt Brinkman. Wanneer de trainers wél terugkeren, durft hij niet te zeggen. "Dat hangt er volledig vanaf wanneer dat weer veilig is. We hebben contact met de betrokken instanties."

Van Bronckhorst
Van Bronckhorst zit samen met zijn assistenten Van Gastel en Philips nog wel in China. De trainer wilde met Guangzhou R&F een trainingskamp beleggen in Thailand, maar die trip is afgeblazen. Zijn ploeg blijft trainen in Guangzhou, een stad met meer dan veertien miljoen inwoners.

Joop Gall, een andere Nederlandse coach in China en werkzaam in de jeugdopleiding van Zhengzhou, wil zo snel mogelijk weg uit het land. Dit was lang een probleem, omdat het lastig was om een vliegticket te regelen. Dit is alsnog gelukt, hij verwacht zondag op Schiphol te arriveren. Stanley Menzo (Beijing), Jan Nederlburgh (Beijing) en Gérard en Dennis de Nooijer (Dalian Istar FC), konden net op tijd terugreizen naar Nederland en blijven hier de eerstkomende tijd.