Sierhuis-loos FC Groningen weer op aarde: PEC klimt boven degradatiestreep

01-02-2020 22:36 Laatste update: 22:39
106

FC Groningen heeft de knappe thuiszege op Ajax geen passend vervolg kunnen geven. De ploeg van Danny Buijs ging met 1-0 onderuit op bezoek bij PEC Zwolle, dat uitstekende zaken deed: John Stegeman en zijn ploeg klimmen van plek 16 naar plaats 14 en duwen VVV-Venlo voorlopig onder de degradatiestreep.

Kaj Sierhuis vertrok vlak voor de transferdeadline naar Stade Reims, waardoor FC Groningen een beroep moest doen op de pas zeventienjarige Romano Postema. De jeugdinternational tekende na een aftastend begin voor het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd, maar stuitte op doelman Michael Zetterer. De sluitpost maakte even later ook een kopbal van Joel Asoro onschadelijk.

Het waren lange tijd de enige noemenswaardige momenten in een weinig vermakelijke eerste helft. Het meest belangrijke wapenfeit van PEC was het debuut van Jarni Koorman, die de geblesseerd uitgevallen Mustafa Saymak verving. Vlak voor rust kon het thuispubliek alsnog juichen: Yuta Nakayama verraste doelman Sergio Padt na een corner en tekende al koppend voor de 1-0.

FC Groningen moest op jacht naar een gelijkmaker en werd dreigend via Asoro en Sam Schreck, maar kont geen bres vinden in de Zwolse muur. Pas in de slotfase begon PEC te wankelen, door toedoen van twee Groningse invallers: Ahmed El Messaoudi schoot echter net naast en debutant Kian Slor trof de paal, terwijl Zetterer als versteend toekeek.

In de vijfde minuut van de blessuretijd was het nog één keer billenknijpen voor de thuisploeg: de gasten kregen een vrije trap op de rand van de zestien en Padt ging mee naar voren. Asoro verprutste de kans echter: PEC ontsnapte en kon zijn eerste thuiszege sinds 23 november bejubelen. FC Groningen blijft voorlopig in het linkerrijtje staan, maar kan zondag nog bijgehaald worden door sc Heerenveen en Heracles Almelo.