Spelersrapport: twee uitblinkers bij Ajax, vijf onvoldoendes voor PSV

Spelersrapport: twee uitblinkers bij Ajax, vijf onvoldoendes voor PSV

02-02-2020 19:20 Laatste update: 19:26
138

Ajax was zondag met 1-0 te sterk voor PSV door een doelpunt van Quincy Promes. VoetbalPrimeur deelt cijfers uit na de teleurstellende topper in de Johan Cruijff Arena.

Ajax

Andre Onana - 6,5: Zal zelden zo makkelijk zijn geld hebben verdiend als in de eerste helft. De doelman kwam zelden in het spel voor en hoefde slechts een keer redding te brengen bij een afstandsknal van Lammers.

Sergiño Dest - 7,5: Eén van de beste Ajacieden. Dest was verdedigend sterk en aanvallend aanwezig. Cody Gakpo had weinig in de melk te brokkelen tegen de Amerikaans international, die de strijd om de rechtsbackpositie voorlopig in zijn voordeel heeft beslist.

Joël Veltman - 6: De wedstrijd van Veltman kwam na een half uur ten einde door een blessure. Wat hij daarvoor deed, was prima, maar meer ook niet.

Lisandro Martinez - 6,5: Het maatje van Veltman in het centrum van de Ajax-defensie stond zijn mannetje en kwam de hele wedstrijd niet echt in de problemen.

Nicolas Tagliafico - 6: Een wedstrijd zoals je die van hem verwacht. De linksback van Ajax ging zoals altijd voorop in de strijd en werkte hard. Zijn directe tegenstander Bruma werd nooit gevaarlijk, maar aanvallend was het ongelukkig.

Carel Eiting - 7: Kreeg verrassend een basisplaats en betaalde het vertrouwen van Ten Hag uit. De linkspoot zorgde voor creativiteit en werd veel betrokken in het Ajax-spel.

Ryan Gravenberch - 4,5: Ook Gravenberch kreeg (weer) de kans, maar de zeventienjarige middenvelder had een off-day. Hij was één van de minste Ajacieden. Gravenberch leed veel balverlies en zorgde ervoor dat het middenveld van Ajax lang niet altijd goed in balans was.

Donny van de Beek - 7: Eén van de meest dreigende spelers aan de kant van Ajax was Van de Beek, die met een knappe rush de winnende treffer van Promes inleidde.

Dusan Tadic - 4: Onherkenbaar, dat was Tadic zondag. De aanvaller moest aan de rechterkant beginnen van Ten Hag en kwam, zoals wel vaker dit seizoen, te weinig voor in het Amsterdamse spel.

Ryan Babel - 5,5: Nuttig, maar ongelukkig als spits. Babel was veel in beweging en fungeerde vaak als kapstok, maar wist opnieuw niet te scoren en raakte in de tweede helft ook nog eens geblesseerd.

Quincy Promes - 8: De hoogste beoordeling van de wedstrijd is voor Promes. Ook zonder zijn maatje Hakim Ziyech is hij vaak aanspeelbaar en dreigend, resulterend in de openingstreffer voor rust. Door een hamstringblessure viel hij niet veel later uit.

Invallers

Perr Schuurs - 7: Viel in de eerste helft in voor de geblesseerde Veltman. Schuurs maakte een solide indruk en was een prima duo met Martínez, al werd het hem ook niet bepaald moeilijk gemaakt door het onmachtige PSV.

Lassina Traoré - 5: Ook Traoré viel in voor een geblesseerde Ajacied (Promes). Het lukte de jonge spits zelden om impact te maken, waardoor hij het de PSV-defensie niet lastig genoeg maakte.

Noussair Mazraoui - x: Speelde te kort voor een beoordeling

PSV

Lars Unnerstall - 6,5: Op de lijn was Unnerstall in vorm, maar hij stond wél aan de basis van de enige treffer door de bal in te leveren bij Van de Beek. Toch was het vooral aan hem te danken dat PSV niet al vroeg tegen een kansloze achterstand aankeek.

Denzel Dumfries - 5,5: De aanvoerder van PSV had het in de eerste helft moeilijk met Promes. Na het uitvallen van de Ajacied kwam Dumfries zelden nog  in de problemen.

Daniel Schwaab - 4,5: Geen beste pot van Schwaab, die voor rust naar een bedenkelijk niveau afzakte. Bracht zijn ploeggenoten in de problemen in de opbouw en liet ook verdedigend steken vallen. Na rust toonde hij beterschap.

Nick Viergever - 5,5: Zijn prestatie tegen zijn oude club is goed voor een nipte voldoende. Hij had een aantal goede ingrepen in huis in de eerste helft en in het tweede bedrijf kwam hij zelden in de problemen.

Olivier Boscagli - 6: De vaak bekritiseerde linksback van PSV speelde zondag in Amsterdam een aardige wedstrijd - en had Tadic in zijn broekzak. Vlak voor zijn wissel kwam Boscagli wel goed weg bij een niet bestrafte tackle in de zestien op Sergiño Dest.

Pablo Rosario - 5: Speelde Rosario mee? De middenvelder kwam niet in het stuk voor en wisselde merkwaardig genoeg veel van positie met Ihattaren, wat het spel van PSV niet ten goede kwam.

Jorrit Hendrix - 5,5: Ook Hendrix speelde een onopvallende wedstrijd. Ondanks zijn tomeloze inzet, kreeg het Ajax-middenveld vaak de ruimte om zijn gang te gaan.

Mohamed Ihattaren - 6: Alle creativiteit moest komen van de jonge Ihattaren. Hij had wel een aantal goede acties in huis, maar kon niet in zijn eentje de Eindhovense kar trekken.

Bruma - 4: Het krediet van Bruma lijkt langzaam maar zeker op te raken bij PSV. In de eerste helft ruziede hij met Ihattaren, nadat hij de bal van de voet van zijn ploeggenoot pakte. Werd in de slotfase gewisseld.

Sam Lammers - 5: Het is van zijn spel af te lezen dat Lammers net terug is van langdurig blessureleed. Bovendien kreeg de spits nauwelijks bruikbare ballen. Alleen vlak voor rust nam hij het Ajax-doel onder vuur. 

Cody Gakpo - 5: Ook Gakpo deelt in de PSV-malaise. De jonge linksbuiten vormde geen dreiging en werd met gemak in toom gehouden door Ajax-uitblinker Dest.

Invallers

Kostas Mitroglou - x: Speelde te kort voor een beoordeling

Ricardo Rodriguez - x: Speelde te kort voor een beoordeling

Noni Madueke - x: Speelde te kort voor een beoordeling

(Brian van Hinthum/VoetbalPrimeur)