Zes conclusies: Ajax-zorgen nemen toe ondanks zege, Ihattaren vs Bruma bij PSV

Zes conclusies: Ajax-zorgen nemen toe ondanks zege, Ihattaren vs Bruma bij PSV

02-02-2020 20:00
108

Negentig minuten, één doelpunt, weinig kansen, een matig Ajax en een slecht PSV: VoetbalPrimeur maakt de balans op na de Eredivisie-topper in de Johan Cruijff Arena (1-0) en trekt zes conclusies.

Matig Ajax, nog slechter PSV
De 128ste editie van Ajax - PSV in de Eredivisie gaat niet de boeken als een memorabele. Grote namen als Hakim Ziyech en Donyell Malen ontbraken en dat gemis was voelbaar. De Amsterdammers speelden weliswaar niet groots, maar het was ruim voldoende om het armetierige PSV met een nederlaag naar huis te sturen.

Wedden

Meer odds

PSV geen collectief
Het is binnen alle geledingen crisis bij PSV, dat het ontslag van Mark van Bommel als een boemerang in het gezicht heeft gekregen. Ook binnen de lijnen ogen de Eindhovenaren geen collectief. Veelzeggend was een moment in de openingsfase, waarbij Mohamed Ihattaren en Bruma met veel misbaar discussieerden over een bal die de Portugees afpakte van de spelmaker.

Ziekenboeg Ajax stroomt vol
Joël Veltman, Quincy Promes én Ryan Babel: allemaal haalden ze het eindsignaal niet. Veltman en Promes moesten voor rust de strijd staken, voor Babel ging het in de tweede helft mis. De zorgen voor Erik ten Hag, die al niet over David Neres, Hakim Ziyech en Daley Blind kan beschikken, nemen alleen maar toe. Ajax speelt deze maand zeven wedstrijden en treft onder meer Getafe, FC Utrecht, Vitesse en Heracles Almelo.

Faber ziet geen beterschap
Ernest Faber beklaagde zich de laatste weken over een gebrek aan mentaliteit en de absolute wil om voor PSV te spelen. In Amsterdam toonden de spelers van PSV eigenlijk geen beterschap. Alléén een reeks met overwinningen lijkt de boel om te kunnen draaien.

Ajax kan borst natmaken
Ajax gaat volgende week op bezoek bij FC Utrecht. Met het huidige middenveld wordt dat een heikele onderneming, want zijn Ryan Gravenberch en Carel Eiting wel bestand tegen een tot de tanden toe bewapend Utrecht? Gravenberch had al een totale off-day tegen PSV, terwijl Eiting wél een voldoende haalde. De 21-jarige middenvelder krijgt het echter moeilijker als niet de tijd krijgt om de bal twee of drie keer te beroeren.

Implicaties voor de stand
Het gat tussen Ajax en achtervolger AZ is na de 21ste speelronde weer drie punten. Nummer vijf PSV verliest na de nederlaag in Amsterdam de top-vier uit het oog, want Feyenoord en Willem II wonnen wél en staan nu op vier punten. Feit is dat PSV voorlopig is 'gedegradeerd' tot subtopper in het rijtje FC Utrecht-Vitesse.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)