'Nieuw Zuid-Amerikaans 'draaiboek' moet Feyenoord miljoenen winst opleveren'
Waar Zuid-Amerikanen jarenlang moeizaam uit de verf kwamen bij Feyenoord, lijken de Rotterdammers nu ook op dat continent voet aan de grond te krijgen. Sjaak Troost is de initiator van de verbeterde aanpak, met Marcos Senesi en Luis Sinisterra als lichtende voorbeelden.
Volgens de Volkskrant heeft Feyenoord meer structuur aangebracht in de organisatie om Zuid-Amerikanen op te vangen. 'Er is een draaiboek opgesteld om zaken als huisvesting, verzekeringen, visa, bankpassen en vervoer zo snel mogelijk te regelen', schrijft de krant. 'Spelers krijgen een interne cursus Engels, telefoonnummers van vier Feyenoord-medewerkers om ze dag en nacht bij van alles te helpen en weldra wordt een (Spaanstalige) sociaal-maatschappelijk werker aangesteld.'
Ook gezinsleden worden in de eerste jaren zoveel mogelijk naar Nederland gehaald om de spelers bij te staan. 'Sjaak Troost, die sinds de zomer het technisch directeurschap tijdelijk op zich nam, is de man achter het intensiveren van de begeleiding. Zijn opvolger Frank Arnesen, die Spaans spreekt en op goede voet staat met meesterscout Piet de Visser, kan een extra dimensie toevoegen', aldus VK.
Het moet ertoe leiden dat Sinisterra en Senesi een succes worden in De Kuip, in tegenstelling tot spelers als Dondé, Jajá, Sammuel, Manteiga, Denilson, Montoya en Darley. Ook linksback Michel Bastos mislukte bij Feyenoord, maar groeide daarna wél uit tot Braziliaans international.
Feyenoord hoopt op Senesi en Sinisterra flink winst te maken. 'De Colombiaan scoorde de laatste drie duels op rij, maar Feyenoord-medewerkers vinden hem toch wat vermoeider overkomen, nu zijn moeder weer in Colombia zit. Ma Sinisterra permanent naar Rotterdam halen zou zomaar de meest waardevolle 'transfer' kunnen zijn', besluit de krant.