Aanvoerders Eredivisie en Eerste Divisie: meer racisme dan bekend is

Aanvoerders Eredivisie en Eerste Divisie: meer racisme dan bekend is

04-02-2020 10:07
105

Racisme in het Nederlandse profvoetbal komt vaker voor dan bekend is. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, in samenwerking met spelersvakbond VVCS, onder aanvoerders uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.

EenVandaag sprak met 28 van de 38 captains in het betaald voetbal. Volgens 21 van hen komen racistische spreekkoren vaker voor dan dat het uiteindelijk in het nieuws komt. Ook zegt bijna een derde dat zij zeker een paar keer per half jaar racisme in het voetbal ervaren. Uitingen als 'kutmarokkaan', 'aap' en 'katoenplukker' zijn veelgehoorde verwensingen.

Toch zijn er nauwelijks afspraken. Alleen bij een aantal teams is er de afspraak om meteen van het veld te stappen. De aanvoerders zijn wel positief over de maatregelen die de KNVB en het kabinet willen invoeren tegen racisme. De spelers steunen de slimme camera's, stadionverboden en strafrechtelijke vervolging. Ook het consequent staken van duels, krijgt bijval.

Maatregelen die de clubs treffen, zoals puntenaftrek of een boete, zijn volgens de aanvoerders minder effectief. "De club straffen heeft geen nut aangezien de supporters dan toch niet worden gestraft. De volgende wedstrijd doen ze het weer. Je moet de daders aanpakken", zegt één captain.

Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de ophef bij de wedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior in november vorig jaar. Toen werd Ahmad Mendes Moreira het slachtoffer van racistische spreekkoren.