Noorse toptalenten naar Nederland: 'Beste jonge spelers na Haaland en Ödegaard'

Noorse toptalenten naar Nederland: 'Beste jonge spelers na Haaland en Ödegaard'

05-02-2020 08:03 Laatste update: 09:04
14

De Eredivisie en Noorse toptalenten spinnen garen bij de samenwerking met elkaar. Dat vinden oud-topspits van weleer, Hallvar Thoresen, en voormalig FC Twente-trainer, Rini Coolen.

De oude goaltjesdief van FC Twente en PSV (hij scoorde 152 doelpunten in de Eredivisie), ziet dat Noorse talenten graag naar Nederland verkassen. "De jongens die afgelopen winter naar Nederland zijn gegaan, behoren tot de beste jonge Noorse spelers die we momenteel hebben achter de absolute toptalenten als Martin Ødegaard en Erling Haaland. Hakon Evjen (AZ) is een heel creatieve middenvelder, een jongen met veel potentie, en Filip Delaveris (Vitesse) een talentvolle linksbuiten", vertelt hij aan De Telegraaf.

Ook Coolen, momenteel werkzaam als academie-directeur bij Rosenborg, heeft een logische verklaring van de Noorse liefde voor de Eredivisie. "Ik zie een verband met hoe het Ødegaard is vergaan in Nederland. Hoe hij zich heeft ontwikkeld bij SC Heerenveen en Vitesse is hier in Noorwegen zeer intensief gevolgd en daardoor heeft iedereen kunnen zien dat Nederland een perfect tussenstation is. Daardoor is Nederland populair bij de Noorse talenten en de clubs hier zijn ook bereid om mee te denken met spelers met het oog op hun ontwikkeling, waardoor de spelers ook nog financieel haalbaar zijn."

Beide heren zien daarnaast een opvallende ontwikkeling onder de Noorse voetballers. Thoresen: "Het voetbal wordt hier tegenwoordig anders benaderd. Er wordt meer gekeken naar techniek, snelheid en balvaardigheid. Het fysieke aspect blijft belangrijk, maar het voetbal staat meer voorop", vertelt hij, waarop Coolen zich aansluit. "Die grote, sterke spelers zijn er ook nog, maar je ziet dat het Noorse voetbal wel meer aansluiting vindt bij de internationale trend, waardoor er meer ruimte is voor creatieve spelers."