Jansen over Iraans avontuur: 'Zag mensen een schaap slachten en spelers vechten'

Jansen over Iraans avontuur: 'Zag mensen een schaap slachten en spelers vechten'

07-02-2020 19:38
23

Kevin Jansen speelde in Nederland voor clubs als Excelsior, ADO Den Haag, NEC en SC Cambuur, maar besloot de Leeuwarders afgelopen zomer te verlaten voor een avontuur in Iran. De middenvelder merkte al snel dat hij in een andere wereld was beland.

Jansen tekende bij Gol Gohar Sirjan FC. "Ik was bereid om een heel ander leven te gaan leiden", zegt hij tegen Voetbal in de Bollenstreek. Het liep echter  anders. De Kroatische trainer moest al snel plaatsmaken voor een coach uit Iran, die alleen Perzisch sprak. "Mijn tolk kwam ook steeds minder en daardoor was communiceren lastig. Daarnaast maakte ik de gekste dingen mee. Zo zag ik mensen een schaap slachten en waren er spelers aan het vechten met elkaar tijdens een oefenwedstrijd."

Jansen maakte bovendien een akkefietje mee met zijn vriendin, die uit een stadion werd verwijderd. Half november liet de middenvelder zijn contract ontbinden en keerde hij terug naar Nederland. "Ik zou er nu niet meer zo snel naartoe gaan, maar tegelijkertijd had ik het ook niet willen missen. Het is namelijk echt een mooi land. Het is moeilijk om Iran zomaar binnen te komen en het daarna weer te verlaten. Maar anders weet ik zeker dat ze veel geld met toerisme kunnen verdienen."

Jansen speelt inmiddels voor Quick Boys, al was hij eind januari bijna naar Vietnam vertrokken. Ho Chi Minh City FC wilde hem hebben. Dat ging op het laatste moment niet door. "De Vietnamese competitie was twee weken uitgesteld vanwege het coronavirus. Ik had geen zin om daar op te wachten en daarom heb ik besloten om toch voor Quick Boys te gaan spelen."