'Ik zal nooit vergeten hoe Theo Janssen De Mos in z'n hemd zette'

'Ik zal nooit vergeten hoe Theo Janssen De Mos in z'n hemd zette'

12-02-2020 07:02
47

Onur Kaya liep van 2002 tot 2010 rond bij Vitesse en was in Arnhem erg onder de indruk van Theo Janssen. Kaya vindt echter niet dat de inmiddels gestopte middenvelder alles uit zijn carrière heeft gehaald. 

Janssen speelde in totaal twaalf jaar bij Vitesse, verdeeld over twee periodes. In 2008 maakte hij de transfer naar FC Twente. Ook speelde hij één seizoen bij Ajax. "Theo is de beste linkspoot die ik ben tegengekomen", zegt Kaya tegen Sport/Voetbalmagazine. "Hij kon zonder aanloop een vrije trap binnentrappen. Meestal moest je de bal én de doelman uit het net gaan vissen. In principe waren alle stilstaande fases voor hem. Maar ik, een gastje van amper 19 jaar, was de enige aan wie hij de bal afstond bij een vrije trap."

Janssen was niet altijd even makkelijk, weet Kaya nog. "Zijn temperament was wellicht even groot als zijn talent. Hij had ballen aan zijn lijf. Ik zal nooit vergeten hoe hij enkele uren voor een uitwedstrijd bij Excelsior Rotterdam Aad de Mos in zijn hemde zette. We zaten op hotel en voor we met de bus naar het stadion zouden rijden, maakte De Mos de basisploeg bekend. We keken elkaar vol ongeloof aan: fuck, Theo speelt niet. Na de bespreking is hij meteen naar huis gereden."

"De dag erna heeft Theo de trainer de huid vol gescholden. Niet omgekeerd, hé. Op Theo riep je niet. De week erna stond hij weer in de ploeg... Het was niet altijd aangenaam om iemand als hem in de groep te hebben, want hij zei altijd wat hij dacht. Anderzijds was hij niet het type dat achter de rug een vuile streek zou uithalen. Hij rookte en trok zich niets aan van wat er rond hem gebeurde. En dat heeft hem wellicht een topcarrière in het buitenland gekost."