Ajax bekert zonder te overtuigen door in Arnhem: Blind en Ziyech maken rentree

12-02-2020 22:36 Laatste update: 22:45
126

Ajax heeft zich woensdagavond geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker. De Amsterdammers speelden geen grootse wedstrijd tegen Vitesse, dat echter ook niet kon overtuigen: uiteindelijk werd het 0-3 in Arnhem, waardoor Ajax zal aantreden tegen Go Ahead Eagles of FC Utrecht.

Trainer Erik ten Hag kon geen beroep doen op Perr Schuurs, waardoor Edson Álvarez in het hart van de verdediging aantrad. Daley Blind en Hakim Ziyech konden na blessureleed wél weer op de bank zitten. Riechedly Bazoer werd uitgerekend tegen Ajax gepasseerd door trainer Edward Sturing.

De wedstrijd begon furieus met kansen voor Lassina Traoré en Tim Matavz in de eerste minuut. Daarna zakte de wedstrijd even in, maar Ajax brak na een half uur alsnog de ban op de moeizaam bespeelbare grasmat. Donny van de Beek en Traoré braken uit op rechts en Ryan Babel kon op aangeven van Traoré zijn eerste sinds zijn rentree in Amsterdamse dienst aantekenen.

Ook na de rust lag het niveau niet hoog. Vitesse mocht lange tijd hopen op een gelijkmaker, maar maakte er niet veel aanspraak op. Net toen de thuisploeg aan leek te dringen, besliste Ajax de wedstrijd via Ryan Gravenberch, die prima voorbereidend werk van Nicolás Tagliafico bekroonde: 0-2. De doelpuntenmaker mocht direct plaatsmaken voor Blind. Even later viel ook Ziyech weer in en werd het toch nog een goednieuwsshow voor Ajax.

In de slotfase werd het nog onverwacht hectisch: arbiter Bas Nijhuis nam een handsbal waar in de Arnhemse zestien en legde de bal op de stip. Matavz kon zich niet beheersen en kreeg zijn tweede gele kaart wegens protesteren: Tadic legde vanaf de stip de 0-3 eindstand vast. Daar bleef het ook bij, mede doordat invaller Klaas-Jan Huntelaar de paal nog raakte. Ajax mag zich richten op het thuisduel met RKC Waalwijk, Vitesse ontvangt zondag sc Heerenveen.