Ajax wint op halve kracht van RKC Waalwijk en lijkt klaar voor Getafe

16-02-2020 16:21 Laatste update: 16:32
95

Ajax heeft zondagmiddag op halve kracht gewonnen van hekkensluiter RKC Waalwijk. In de Johan Cruijff Arena werd het 3-0 voor de ploeg van Erik ten Hag, die aankomende donderdag in de Europa League aantreedt tegen Getafe.

Hakim Ziyech keerde bij Ajax terug in de basiself, nadat hij woensdag tegen Vitesse al speelminuten maakte in de KNVB Beker. Daley Blind begon op de bank en verder waren er basisplaatsen voor Edson Álvarez en Lassina Traoré. De niet fitte Perr Schuurs ontbrak in de wedstrijdselectie.

Velen verwachtten een walk-over voor Ajax, maar de ploeg van Ten Hag gaf geen moment écht gas in de Johan Cruijff Arena. Ajax kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door Dusan Tadic, die een door Donny van de Beek versierde penalty verzilverde. Dat gebeurde na twaalf minuten. De Amsterdammers creërden opvallend weinig tegen RKC, dat zonder al teveel moeite overeind wist te blijven. Zelf was de ploeg van Fred Grim nauwelijks gevaarlijk. Het warmlopen van Blind na 35 minuten was het hoogtepunt van de eerste helft.

Ten Hag nam met het oog op de wedstrijd tegen Getafe geen risico en wisselde Ziyech in de rust voor Blind, die 45 minuten kreeg om ritme op te doen. Ajax wist de wedstrijd al vroeg in de tweede helft te beslissen. Tadic gaf een steekbal op Van de Beek, die op zijn beurt weer voorgaf op de vrijstaande Traoré: 2-0. Niemand bij Ajax was van plan om er tegen RKC een monsterscore van te maken, al bleven de kansen wel komen. Traoré verzuimde om zijn tweede te maken en de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar was ook ongelukkig in de afronding.

RKC was een keer dicht bij een treffer, maar de doorgebroken Mario Bilate werd vakkundig onschadelijk gemaakt door Lisandro Martínez. De bezoekers lieten in de slotfase een aantal keren de tanden zien, gescoord werd er echter niet. Huntelaar deed dat namens Ajax in de slotminuut van de wedstrijd wél: 3-0. De 4-0 van Huntelaar werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Ajax speelde de wedstrijd op halve kracht uit en bereidt zich in alle rust voor op de belangrijke Europese wedstrijd tegen Getafe van aankomende donderdag. Daarin zal de geschorste André Onana niet van de partij zijn. Hij wordt waarschijnlijk vervangen door Bruno Varela. De verwachting is dat Schuurs weer terugkeert in de selectie van Ten Hag.