Tien plus vijf minuten overwerk voor Sparta en winnend FC Groningen op Het Kasteel

16-02-2020 16:31
35

Sparta kan aansluiting met de Eredivisie-subtop voorlopig vergeten. De Kasteelheren hadden bij een overwinning op FC Groningen het linkerrijtje binnen kunnen dringen, maar zagen de tegenstander juist uitlopen: 1-2 werd het na een met name voor rust tumultueus treffen, met opvallend veel blessures.

De eerste helft was namelijk liefst tien minuten later afgelopen dan gepland. Nadat beide ploegen met Adil Auassar en Django Warmerdam één uitvaller konden noteren, werden er al zeven minuten bijgetrokken. In de extra tijd viel ook Dante Rigo nog uit: de Belg leek even van de wereld na een akelige botsing met ploeggenoot Bart Vriends en moest per golfkarretje het veld verlaten.

FC Groningen stond op dat moment al met 0-2 voor. Sparta had na een kwartier op voorsprong kunnen gekomen, toen de bal op de stip ging na een overtreding van Mike te Wierik. Sergio Padt pareerde echter de strafschop van Mohamed Rayhi, nadat hij tijdens de eerdere confrontatie in Groningen al een penalty van Bryan Smeets had gestopt. FC Groningen ging vervolgens buitengewoon effectief met zijn kansen om. Joel Asoro schoot vanuit een moeilijke hoek raak na een ragfijne steekpass van Ramon Pascal Lundqvist, die even later zelf de 0-2 aantekende.

Kort na rust kreeg Sparta zijn derde penalty dit seizoen tegen FC Groningen, na een ogenschijnlijk vrijwillige valpartij van Abdou Harroui. Rayhi ging nogmaals achter de bal staan en vond dit keer vol overtuiging de bovenhoek: 1-2. Het vervolg van de tweede helft bood echter minder vermaak: FC Groningen verdedigde de krappe voorsprong en Sparta kon nauwelijks gevaarlijk worden. In de slotfase meldde ook Ajdin Hrustic zich in de ziekenboeg, na een minuten durende strompeltocht om het veld heen.

In de score kwam geen verandering meer, ook niet tijdens de vijf minuten durende blessuretijd. FC Groningen zet Sparta op acht punten en springt voorlopig over FC Utrecht heen naar plek zeven. De Domstedelingen spelen later op de zondag nog tegen Willem II en hebben ook het inhaalduel met Ajax nog tegoed.