Ajax presenteert halfjaarcijfers: eigen vermogen van 261 miljoen door enorme winst

Ajax presenteert halfjaarcijfers: eigen vermogen van 261 miljoen door enorme winst

19-02-2020 12:17 Laatste update: 12:43
258

Ajax heeft woensdag de halfjaarcijfers wereldkundig gemaakt. De Amsterdammers boekten over de eerste zes maanden van het boekjaar 2019/2020 een enorme nettowinst van 53 miljoen euro. Dat is een stijging van 32,7 miljoen ten opzichte van een jaar eerder.

Vooral lucratieve transfers legden Ajax geen windeieren. De Nederlandse kampioen maakte voornamelijk dankzij de overstap van Matthijs de Ligt naar Juventus en in mindere mate door de transfer van Kasper Dolberg naar OGC Nice een winst van 54 miljoen euro op het zogeheten 'saldo vergoedingssommen'. De overstap van Frenkie de Jong werd al in het vorige boekjaar opgenomen.

De netto omzet bedraagt 110,4 miljoen, meldt Ajax. Dat is een toename van 6,2 miljoen en is onder meer te danken aan een stijging van de merchandise omzet, televisieinkomsten, het winnen van de Johan Cruijff Schaal en een stijging van de verkochte seizoenkaarten, business-seats en skybox-plaatsen. Het totaal eigen vermogen stijgt met 51,7 miljoen tot een bedrag van 261,7 miljoen, zo laat de club weten.

De bedrijfslasten stegen wel fors naar 93,1 miljoen, een stijging van 16,4 miljoen. Dat is het gevolg van de hogere spelerssalarissen, kosten die gemaakt zijn voor de zogeheten veranderagenda en door een stijging van de inkoopkosten.