AZ haalt dankzij VAR en Koopmeiners opgelucht adem en mag nog hopen

20-02-2020 22:52 Laatste update: 23:01
31

AZ heeft op de valreep een remise uit het vuur gesleept tegen LASK Linz. De ploeg van coach Arne Slot kreeg in de slotfase een strafschop na inmenging van de VAR en speelde zodoende met 1-1 gelijk in het Afas Stadion.

AZ verkeert niet in beste doen, waardoor enigszins in onzekerheid naar het treffen met de koploper van Oostenrijk werd toegewerkt. De Alkmaarders leken echter een droomstart te beleven. Myron Boadu werd na twee minuten gevloerd en de scheidsrechter wees naar de strafschopstip. Teun Koopmeiners stond al klaar, maar de VAR greep in. De overtreding was buiten het strafschopgebied gemaakt en dus restte een vrije trap, die gevaarlijk was, maar geen goal opleverde.

AZ en LASK hielden elkaar daarna in evenwicht, maar na 26 minuten kreeg de thuisploeg een dreun te verwerken. Een inworp werd doorgekopt en belandde voor de voeten van Marko Raguz, die raak schoot. Aan de andere kant was AZ te slordig om tot echte kansen te komen. De bezoekers waren kort voor rust zelfs heel dichtbij de 0-2 na een fout van Jonas Svensson, maar Marco Bizot greep goed in.

De formatie van Slot moest duidelijk uit een ander vaatje tappen en dat leek even te lukken. Na voorbereidend werk van Evjen, De Wit en Svensson schoot Boadu echter recht op de keeper. Ook Evjen waagde een poging, maar zijn inzet ging over. AZ was in het vervolg toch weer te slordig om echt aanspraak te maken op de gelijkmaker. Het bleef ondertussen oppassen voor standaardsituaties van LASK.

De tijd tikte weg in het nadeel van AZ totdat Dani de Wit in de slotfase een grote kans kreeg. De middenvelder miste van dichtbij, maar niet veel later konden de Alkmaarders dan toch juichen. Ditmaal besliste de VAR in het voordeel van AZ, dat een penalty kreeg door hands van James Holland. Specialist Koopmeiners verzaakte niet: 1-1.

Daarmee moet AZ nog volop aan de bak in Oostenrijk, maar gezien het spelbeeld zal Slot niet heel ontevreden zijn. Bovendien is Fredrik Midtsjö weer inzetbaar volgende week. Zondag wacht eerst nog PEC Zwolle in de Eredivisie.