Matige editie van Feyenoord-Fortuna gekleurd door arbitrage: krappe zege Feyenoord

22-02-2020 21:41
248

Feyenoord heeft zaterdagavond maximaal geprofiteerd van het puntenverlies van nummer vier Willem II en is nummer twee AZ vooralsnog tot op één punt genaderd. De ploeg van Dick Advocaat had het echter allesbehalve makkelijk tegen Fortuna Sittard: de wedstrijd kwam moeizaam op gang en was vooral vanwege enkele VAR-momenten het nabespreken waard.

Pas na een half uur kwam Feyenoord voor het eerst serieus in de buurt van een doelpunt: Alexei Koselev had echter een meer dan uitstekend antwoord op een inzet van Jens Toornstra. Het fel verdedigende Fortuna moest pas na ingrijpen van de VAR een tegendoelpunt slikken: kort na rust werd Róbert Bozeník met twee handen in de rug geduwd door Lazaros Rota, terwijl Orkun Kökçü op doel schoot. Arbiter Bas Nijhuis kende na het bekijken van de beelden een penalty toe en Steven Berghuis brak de wedstrijd open: 1-0.

Nadat de voltallige Fortuna-staf geel kreeg van Nijhuis wegens te hevige protesten, kwam de VAR weer in actie: doelman Justin Bijlow kwam zijn doel uit, maar knalde vol tegen Felix Passlack op en de bal ging wederom op de stip: Mark Diemers tekende voor de gelijkmaker. Twintig minuten voor tijd kwam Feyenoord weer op voorsprong, na een 'velddoelpunt': Rick Karsdorp bracht de bal opnieuw in na een gekraakt schot van Berghuis en Bozeník gaf het laatste zetje.

Na de 2-1 van de Slowaak volgden nog twintig bange minuten, waarin Fortuna op de gelijkmaker. Heel even viel De Kuip stil na een akelige botsing tussen Amadou Ciss en Bijlow: de Senegalees moest op zijn zij gelegd worden door de toegesnelde medische staf, maar kon zijn wedstrijd wonderwel vervolgen. Vitalie Damascan kreeg de grootste kans van de slotfase, maar de Moldavische Fortuna-invaller raakte de bal niet vol.

Feyenoord blijft in competitieverband ongeslagen onder Advocaat en staat nu op 46 punten. De stadionclub heeft nog een inhaalduel met AZ tegoed, reist op zondag 1 maart af naar PSV en ontvangt Ajax op 22 maart in de eigen Kuip.