Koopmeiners verliest perfecte status, maar is toch gevierde man bij zege AZ

23-02-2020 16:22 Laatste update: 16:24
57

AZ heeft de achterstand op koploper Ajax in ieder geval tijdelijk teruggebracht tot drie punten. De ploeg van trainer Arne Slot won op eigen veld met 2-0 van PEC Zwolle. Met één gemiste en twee verzilverde strafschoppen vertolkte Teun Koopmeiners de absolute hoofdrol.

PEC heeft de punten hard nodig in de degradatiestrijd, maar de Zwollenaren groeven zich in het AFAS Stadion zeker niet in. Via de opkomende vleugelverdedigers werd een paar keer de weg naar voren gevonden, maar gevaarlijke situaties voor het doel van Marco Bizot leverde dat nauwelijks op. Aan de andere kant ontbrak ook bij AZ de finesse om de bezoekers pijn te doen, al was Calvin Stengs na een fraaie actie heel dicht bij de 1-0.

Een nog grotere mogelijkheid kreeg Koopmeiners kort voor rust. Myron Boadu ging gewillig naar de grond, waardoor de Alkmaarse aanvoerder mocht aanleggen vanaf elf meter. Koopmeiners verzilverde tot zondag al zijn zestien penalty's voor AZ, maar Michael Zetterer maakte een einde aan die perfecte score. Beide teams zochten zodoende met een 0-0 score de kleedkamers op.

De tweede helft was een kleine tien minuten onderweg toen Koopmeiners zich kon revancheren. Thomas Lam vloerde Owen Wijndal, waardoor de gelegenheids verdediger opnieuw oog-in-oog met Zetterer kwam te staan. De Duitse doelman ging opnieuw naar de goede hoek, maar ditmaal was het wel raak. Daarmee was het nog niet gedaan, want na een overtreding van Kenneth Paal op Stengs sloeg Koopmeiners wéér toe uit een strafschop: 2-0.

Dit bericht bekijken op Instagram

GOAL! ⚽ 54' Teun #Koopmeiners (P) 1-0! #az #peczwolle #dutchfooty #eredivisie @teunkoopmeiners

Een bericht gedeeld door Voetbal (@dutchfooty) op

Koopmeiners schroefde zijn succespercentage daarmee meteen weer op, terwijl de zege voor AZ niet meer in gevaar kwam. Invaller Dani de Wit, die was gepasseerd ten faveure van Hakon Evjen, verzuimde de score ondanks twee grote kansen verder op te voeren voor de Alkmaarders. Datzelfde gold voor Myron Boadu in de slotfase. De spits staat inmiddels vier duels op rij droog.

AZ tankt desondanks vertrouwen voor de return tegen Lask Linz, verkleint de achterstand op Ajax en ziet de marge op Feyenoord weer oplopen tot vier punten. PEC ziet het degradatiespook steeds meer opdoemen. De ploeg van John Stegeman staat zestiende met een achterstand van twee punten op de 'veilige' nummer vijftien Fortuna Sittard.