Ajax-huldiging in mei bijna stilgelegd door trillingen bij entree vader Nouri

Ajax-huldiging in mei bijna stilgelegd door trillingen bij entree vader Nouri

24-02-2020 08:12 Laatste update: 10:10
38

De huldiging van landskampioen en bekerwinnaar Ajax op het Museumplein was vorig jaar bijna stilgelegd. Dat meldt Het Parool. De meters sloegen vooral uit op het moment dat de vader van Abdelhak Nouri op het podium verscheen.

Volgens Het Parool dreigde 'het trillingsprotocol' voor het Museumplein te worden overschreden toen de vader van Nouri ten tonele verscheen. "Twee keer kort achter elkaar was het raak", vertelt Thomas Kuilboer namens de gemeente. "Gelukkig bleef het daarbij. Bij een derde keer hadden we moeten ingrijpen. Drie gele kaarten is een rode voor de organisatie."

Als de meter van de seismografische apparatuur in het rood staat, moet volgens afspraken die zijn vastgelegd in het zogeheten trillingsprotocol de organisatie van het evenement op het Museumplein maatregelen nemen. Op die manier raken woonhuizen en de collectie van belangrijke musea niet beschadigd. Kuilboer: "We werken met een grenswaarde van 1,2 millimeter per seconde. Dan moet er op het podium onmiddellijk actie worden ondernomen. Bij 1,8 millimeter is het over en uit."

Voor de huldiging in mei heeft de gemeente alles doorgesproken met Ajax. "De organisatoren weten dat zij op het Museumplein te maken krijgen met het trillingsprotocol. Daar houden zij rekening mee", aldus Kuilboer. "Het mag gerust een feestje zijn, maar niemand moet het publiek gaan oproepen om met z'n allen te gaan springen."