Van der Ende is er klaar mee en biedt zich aan als VAR: Het lijkt wel carnaval

Van der Ende is er klaar mee en biedt zich aan als VAR: "Het lijkt wel carnaval"

Gepubliceerd: maandag 24 februari 2020 om 14:54ma 24-02-2020 om 14:54

Mario van der Ende is klaar met de manier waarop de VAR op dit moment wordt gebruikt. Na een weekend vol dubieuze beslissingen biedt de voormalige topscheidsrechter zich aan als video-arbiter.

"Zo kan het niet langer, het lijkt wel carnaval bij de scheidsrechters. Ik zou daar best zelf willen gaan zitten, maar wel onder andere omstandigheden", laat Van der Ende weten aan de NOS. Onder meer Bas Nijhuis ging in de fout bij Feyenoord - Fortuna Sittard, nadat Róbert Bozenik in het strafschopgebied naar de grond ging. "Hij had de beelden voor zich en ziet toch ook dat het geen strafschop is? Onnavolgbaar."

De arbitrage dwalingen zijn door en ondanks de VAR structureel, ziet Van der Ende. Hij pleit voor veranderingen. "Er is vorig jaar afgesproken dat de VAR ondersteunend moet zijn in plaats van corrigerend. Dat moet andersom, de VAR moet leidend zijn. En misschien ook oproepbaar voor de teams, die weten soms beter wat er echt gebeurt op het veld."

"De KNVB rouleert nu met de scheidsrechters. De ene dag staan ze op het veld, de andere dag zijn ze VAR. Dat moeten aparte groepen worden, dan durven ze elkaar ook meer te corrigeren", vervolgt hij. "Nu houden de scheidsrechters elkaar de hand boven het hoofd."

Van der Ende (63) wil zelf best VAR zijn. "Alles draait om onafhankelijkheid, waarneming en interpretatie. Als een scheidsrechter daarin afwijkend gedrag vertoont, moet hij gecorrigeerd worden. Maar als - ik zeg maar wat - mijn buurvrouw dat beter kan, moet zij het doen. Er moet een gekwalificeerd iemand zitten."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Eens met Van der Ende?

(1884 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws