AZ is helemaal nergens in Oostenrijk en ligt uit de Europa League

27-02-2020 20:46
75

AZ ligt uit de Europa League. De ploeg moest winnen, of minimaal met 2-2 gelijkspelen, maar ging uit bij LASK Linz onderuit: het werd 2-0 voor de Oostenrijkers.

AZ wist vorige week op het nippertje een gelijkspel uit het vuur te slepen, nadat Teun Koopmeiners vlak voor tijd een strafschop benutte. Het gaf de Alkmaarders een iets betere uitgangspositie.

LASK had in de openingsfase de grip op AZ. De Oostenrijkers zaten er net als in Alkmaar heel kort op, maar toch was de eerste grote kans van de wedstrijd voor de bezoekers. Oussama Idrissi ging recht op het doel van LASK af en probeerde Calvin Stengs te vinden bij de tweede paal, maar de voorzet was slecht. Voor AZ was het daarna een kwestie van overleven. Marco Bizot voorkwam een paar keer knap een achterstand.

AZ kreeg de boel tegen het einde van de eerste helft steeds meer onder controle, maar kwam onnodig op achterstand. Koopmeiners leed knullig balverlies, waarna Idrissi zijn fout probeerde te herstellen. De Marokkaan gaf echter wel een strafschop weg, die werd binnengeschoten door Marko Raguz.

Toen Raguz kort na de theepauze de 2-0 voor LASK maakte leek de wedstrijd al gespeeld. Het geloof bij AZ ebte snel weg en de Alkmaarders konden nauwelijks nog gevaarlijk worden. De dreiging moest komen van Myron Boadu, Stengs en Idrissi, maar het AZ-trio was in Oostenrijk hopeloos uit vorm en speelde niets klaar.

Nadat LASK een grote kans op 3-0 liet liggen schoot Stengs nog een bal hoog over en liet Boadu een potentiële mogelijkheid onbenut. Een hopeloze corner van Stengs in de 82e minuut gaf de vorm van AZ in Oostenrijk perfect weer. Ook invaller Ferdy Druijf kon niet voor de benodigde prikkel zorgen.

LASK, dat de wedstrijd met tien man uitspeelde omdat Philipp Wiesinger er met twee keer geel vanaf moest, verdedigde de voorsprong met succes en gaat door in de Europa League. AZ heeft drie dagen om de rug te rechten, want zondag wacht de Eredivisie-topper tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena.