Ajax komt twee goals tekort voor stunt tegen onuitstaanbaar Getafe

27-02-2020 22:54
381

Ajax is donderdag uitgeschakeld in de Europa League en kan zich richten op de titelstrijd en de KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen thuis wel van Getafe, maar de uitgoal deed de ploeg de das om: 2-1.

Ajax stond voor de loodzware taak om de 2-0 nederlaag van vorige week in Spanje goed te maken. Dat moest de ploeg doen zonder Nicolas Tagliafico (geschorst) en Hakim Ziyech (geblesseerd). Danilo Pereira maakte tegen Getafe zijn basisdebuut.

Ajax begon optimistisch aan de return tegen Getafe, maar kreeg de eerste mokerslag al na vier minuten te verwerken toen Jaime Mata profiteerde van geklungel van Lisandro Martínez en 0-1 maakte. Het leek over en uit voor Ajax, maar Danilo maakte er al snel weer 1-1 van. Daardoor nam het geloof in mogelijke stunt toch weer iets toe.

Getafe trad in Amsterdam precies aan zoals iedereen op voorhand verwachtte. De spelers van José Bordalás grepen iedere mogelijkheid aan om tijd te rekken en de wedstrijd te onderbreken. Daardoor was de eerste helft meer een parodie op voetbal, want van een hoogstaande wedstrijd was nauwelijks sprake. De wedstrijd lag om de haverklap stil omdat de ene na de andere speler van Getafe op de grond ging liggen.

Het leverde zowel binnen- als buiten het veld opstootjes op. Donny van de Beek klaagde een aantal keren en Erik ten Hag zocht de confrontatie met Bordalás. Scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos zat er echter kort op en deelde in de eerste helft maar liefst vier gele kaarten uit aan Getafe. Ook Ten Hag werd op de bon geslingerd.

Ajax gaf gas, proefde dat er iets mogelijk was, maar de grootste kansen waren voor Getafe. Mata kopte op de lat en Deyverson, de onder Ajacieden minst populaire Getafe-speler, raakte de paal. Ajax was echter wel een stuk beter, maar verzuimde de score uit te breiden.

Ajax te onzorgvuldig
Lang leek het erop dat een stunt er niet inzat. Daarvoor ging er te veel mis bij Ajax. Pas na een kwartier in de tweede helft kreeg Dusan Tadic op aangeven van invaller Quincy Promes de eerste serieuze kans van de tweede helft. De Johan Cruijff Arena veerde plots op toen Carel Eiting na ruim een uur een vrije trap via het hoofd van een Getafe-speler binnen zag vliegen. Daardoor hoefde Ajax er nog maar twee te maken.

Het gezuig van Getafe ging ondertussen onverminderd door, maar scheidsrechter Sidiropoulos liet de teugels bij vlagen teveel vieren en hield de kaarten in de tweede helft op zak. Het publiek van Ajax was al een tijdje helemaal klaar met de Spaanse club en ging nog maar eens massaal achter de eigen ploeg staan. Helaas voor Ajax leverde dat niet het gewenste resultaat op. Na de goal van Eiting creërden de Amsterdammers vrijwel niets meer.

Getafe kreeg meerdere kansen om de genadeklap uit te delen, maar liet die liggen. Nemanja Maksimovic raakte de paal en Mata stuitte voor open goal op Perr Schuurs. Het slotoffensief van Ajax wilde maar niet van de grond komen. Na 94 minuten floot Sidiropoulos af.

Ajax is uitgeschakeld en kan zich richten op de titelstrijd en de KNVB Beker. Zondag wacht de Eredivisie-topper tegen AZ, dat donderdagavond werd uitgeschakeld door LASK Linz.