Spelersrapport: Ajax dondert met drie onvoldoendes van Europees podium

Spelersrapport: Ajax dondert met drie onvoldoendes van Europees podium

27-02-2020 22:58
266

Ajax won donderdagavond met kunst- en vliegwerk met 2-1 van Getafe, maar het was onvoldoende voor een plek in de achtste finales van de Europa League. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een veelbewogen avond in de Johan Cruijff Arena.

Andre Onana - 7: Het is nogal een verschil, Onana of Bruno Varela in het Ajax-doel. De Kat uit Kameroen staat als een huis en had bovendien een engeltje op zijn lat, want Getafe raakte drie keer de paal.

Sergiño Dest - 5,5: Geen gelukkig optreden van Dest, die slordig was in zijn passing en het lastig had tegen de onvermoeibare Marc Cucurella. De scouts van het geïnteresseerde Bayern München zullen er niet warm van zijn geworden.

Perr Schuurs - 6: Na zijn fout in de heenwedstrijd nam Schuurs sportieve revanche met een degelijke wedstrijd. Hij mocht hoe dan ook van geluk spreken dat Getafe een paar keer het aluminium raakte én een goal afgekeurd zag worden.

Lisandro Martínez - 5: Voetballend een voldoende, maar Martínez was ongelukkig in de duels. De Argentijn liet zich verschalken bij de snelle openingstreffer van Getafe en was Deyverson helemaal kwijt bij diens schot op de paal. Kreeg in de slotfase nog geel.

Daley Blind - 6,5: Door de schorsing van Nicolás Tagliafico moest Blind uitwijken naar de linkerkant. Natuurlijk speelt hij liever op zijn vertrouwde positie, maar Blind is niet voor niets de vaste linksback van Oranje. Na rust had hij overigens een meer centrale rol.

Ryan Gravenberch - 5: Ondanks zijn jonge leeftijd (17) zwelde de kritiek op Gravenberch de laatste weken aan. Tegen het geslepen Getafe slaagde hij er niet in die donkere wolk weg te drijven. Weer kon de middenvelder niet imponeren.

Carel Eiting - 7: Belangrijk bij de 1-1 en verantwoordelijk voor de fraaie 2-1, die nog licht werd getoucheerd: Eiting drukte zijn stempel op Ajax - Getafe. Ten Hag lijkt de komende weken toch niet om de middenvelder heen te kunnen?

Donny van de Beek - 6: Het was duidelijk dat Van de Beek vol frustratie zat na het heenduel met Getafe, want hij stond om de haverklap verhaal te halen bij de scheidsrechter én zijn tegenstanders. Wel verzorgde hij de assist bij de gelijkmaker.

Danilo Pereira - 6: Een merkwaardig basisdebuut voor Danilo, die scoorde, geel kreeg en na de eerste helft besloot zijn shirtje te ruilen met Ajax-vijand Deyverson. Als klap op de vuurpijl werd hij in de rust gewisseld voor Quincy Promes.

Dusan Tadic - 5: Tadic mocht het donderdagavond weer eens als spits laten zien, maar een succes werd dat niet. De Serviër is op dit moment geen schim van de speler die vorig seizoen onder meer Real Madrid het leven zuur maakte.

Ryan Babel - 6: Nog ver verwijderd van de vorm die hij voor de winterstop etaleerde bij het Nederlands elftal - en zo nu en dan ook bij Galatasaray. Wel was zijn overstapje voor de 1-1 van Danilo heel handig.

Invallers

Quincy Promes - 6: Viel meteen na rust in voor Danilo, maar kon - mede door een gebrek aan wedstrijdritme - geen échte vuist maken.

Klaas Jan Huntelaar - x: Viel na 74 minuten in voor Gravenberch en speelde dus te kort voor een beoordeling.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)