Acht conclusies: Hendrix en Haps verrassen, Feyenoord en Ajax moeten PSV helpen

Acht conclusies: Hendrix en Haps verrassen, Feyenoord en Ajax moeten PSV helpen

01-03-2020 17:00 Laatste update: 17:07
87

Een puntje voor beiden, daar zullen PSV en Feyenoord het mee moeten doen na een enerverende topper in het Eindhovense Philips Stadion. VoetbalPrimeur duidt de kraker tussen de nummers 3 en 4 van Nederland, in acht conclusies.

Haps-experiment geslaagd
Feyenoord-trainer Dick Advocaat toverde na het vertrek van Sam Larsson een tactisch konijn uit de hoge hoed: niemand minder dan linksback Ridgeciano Haps moest de linksbuiten doen vergeten. Dit experiment is wellicht voor herhaling vatbaar: Haps voldeed prima als linksbuiten en neutraliseerde de regelmatig opkomende Denzel Dumfries.

Individualisten kunnen het verschil niet maken
Voorafgaand aan de wedstrijd werd het meest gekeken naar de twee linkspoten op rechts: Mohamed Ihattaren bij PSV en Steven Berghuis bij Feyenoord. Berghuis moest de hoofdrol bij Feyenoord echter aan Orkun Kökçü laten en Ihattaren kon zich ook niet onderscheiden.

Verrassende move van Hendrix
FOX Sports-commentator Leo Driessen kon zijn verbazing niet onderdrukken. "Als hij dit zo goed kan, waarom doet hij dit dan niet vaker?", liet hij zich ontvallen na de 1-1 van PSV, die tot stand kwam na een splijtende lange pass van Hendrix. De controleur uit Panningen staat inderdaad vooral bekend om zijn balletjes breed en terug, maar deze opening was van grote schoonheid.

Bozeník geduchte Jörgensen-concurrent
Als Nicolai Jörgensen weer hersteld is van zijn zoveelste blessure, zal hij serieus moeten knokken voor zijn plekje. Met Róbert Bozeník heeft Feyenoord een waardige vervanger en bovenal een échte spits in huis gehaald: in Eindhoven kwam hij weinig in het spel voor, maar loerde hij op die twee momentjes die zouden komen. Gelukkig voor PSV had Lars Unnerstall een zeer knappe reflex in huis, anders was de Slowaak zelfs tot matchwinner uitgegroeid.

Botteghin volledig opgebloeid
In de eerste maanden van het seizoen liep hij rond als een veteraan en was hij hét symbool van het lamlendige Feyenoord van Jaap Stam. Inmiddels is Botteghin weer in topvorm en vormt hij een meer dan degelijk centraal duo Marcos Senesi. Zijn rake kopbal in Eindhoven was de bekroning van een prima pot in Eindhoven.

Weer discussie over de VAR
Ooit ingevoerd om scheidsrechters te ontlasten en voor minder controverse te zorgen. De VAR heeft echter ook tijdens PSV-Feyenoord juist voor méér discussie gezorgd. Toegegeven, de vermeende handsbal van Denzel Dumfries was lastig waar te nemen. Maar zou er één haan naar gekraaid hebben, als het moment niet minutenlang vanuit alle hoeken herhaald werd? Het moment met Dumfries zou vroeger waarschijnlijk onopgemerkt voorbij zijn gegaan: nu zal het vermoedelijk in alle praatprogramma's voorbijkomen. Dat zal toch niet de bedoeling zijn geweest, na de invoering van de VAR.

Rotterdamse titelaspiraties voorlopig in de ijskast
Feyenoord is nog altijd ongeslagen onder Dick Advocaat: in Rotterdam-Zuid werd al voorzichtig gefluisterd over een mogelijke landstitel. Dat toch al onwaarschijnlijke scenario lijkt echter definitief verkeken. Ajax kan de nummer 3 zondagavond op negen punten zetten, met nog tien wedstrijden te gaan.

PSV moet duimen voor aartsrivalen
PSV bleef juist vierde, op één punt van Feyenoord, dat bovendien nog een inhaalduel met AZ tegoed heeft. In Eindhoven zullen ze dan ook met spanning naar de komende bekermidweek toeleven. Mocht FC Utrecht-NAC Breda de finale worden, dan moet de nummer 4 van de Eredivisie play-offs spelen. Halen Ajax en Feyenoord de finale, dan zou PSV's huidige plek recht geven op een direct ticket voor de Europa League-voorrondes. En zo komt het dat de PSV-fans voor één keer moeten hopen op succes voor de grote rivalen.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)