Discussie over Oranje-formatie: 'De drie beste centrale verdedigers ter wereld'

Discussie over Oranje-formatie: 'De drie beste centrale verdedigers ter wereld'

02-03-2020 07:55
34

Met Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk heeft het Nederlands elftal drie zeer serieuze opties voor de posities centraal achterin. Emile Schelvis en Jan Mulder opteren om tijdens het EK met drie centrale verdedigers te gaan spelen.

Schelvis is een Italië-kenner en sprak daar met Internazionale-verdediger De Vrij, die eerlijk was. Het 5-3-2-systeem werkte bij het Nederlands elftal niet goed. "De Vrij zegt heel simpel: dat hebben we geprobeerd aan het begin. Koeman kent het ook, maar het heeft ook gewoon niet gewerkt", aldus Schelvis aan tafel bij Rondo van Ziggo Sport. "Uiteindelijk zijn ze weer naar dat andere systeem teruggegaan."

Oranje was succesvol met het 5-3-2-systeem tijdens het WK van 2014 in Brazilië, toen er in de halve finale werd verloren van Argentinië. "Je moet niet vergeten dat toen hij in het Nederlands elftal speelde onder Louis van Gaal hij de rechterverdediger was in dat blok, niet de centrale man", vervolgt Schelvis. "Dat is hij nu wel (bij Inter, red.) en hij leest het goed."

Youri Mulder vindt het een goed plan om met drie centrale verdedigers te gaan spelen in de toekomst. "Wij hebben de drie beste centrale verdedigers ter wereld, dan zou je ze misschien ook alle drie op moeten stellen. De vraag is, moet je dat doen: ja of nee? Ga je zo spelen als Atalanta Bergamo?", sluit Mulder af.