'Mensen proberen een wig te drijven, vinden dat ik solidair met Jans moet zijn'

'Mensen proberen een wig te drijven, vinden dat ik solidair met Jans moet zijn'

04-03-2020 07:10
34

Gerard Nijkamp haalde Ron Jans naar FC Cincinnati, maar vond een vertrek van de hoofdtrainer onvermijdelijk. De technisch directeur zag geen reden om zich solidair te verklaren met Jans, die opstapte nadat hij onder meer het 'N-woord' in de mond had genomen.

Nijkamp krijgt de vraag hoe hij terugkijkt op zijn eigen optreden. "Die vraag suggereert dat ik iets verkeerd heb gedaan, of iets gezegd waar ik niet achter sta. Dat is niet zo", reageert hij in Voetbal International. "Sommige mensen proberen nu een wig te drijven tussen Ron en mij. Vinden blijkbaar dat ik solidair had moeten zijn. Maar dat vind ik absoluut niet."

"Als sportieve prestaties het probleem waren geweest, was het misschien een ander verhaal. Maar dat was hier niet aan de orde", vervolgt Nijkamp, die bij PEC Zwolle succesvol samenwerkte met Jans en een vriendschap met hem vormde. "Ron heeft zelf besloten een stap terug te doen na wat er allemaal is voorgevallen. Hij zag geen goede basis meer om op terug te keren. En dat kan ik goed begrijpen."

Ook Nijkamp vindt namelijk dat Jans zich heeft vergaloppeerd. "Ron heeft achteraf gezien niet altijd even goed nagedacht. Te snel gehandeld." Hij wijt dat aan diens enthousiasme, openheid en directheid. "Zaken die normaal een enorme kracht van Ron zijn, maar hier in Amerika een valkuil zijn gebleken. Natuurlijk heeft me dat geraakt. Ik vind het verschrikkelijk, zeker voor de persoon Ron Jans."

Nijkamp stelt dat Cincinnati de opvolger van Jans beter zal screenen en voorbereiden op werken in een gevoelig klimaat. Jaap Stam is één van de kandidaten.