FC Utrecht maakt Ajax-crisis compleet en plaatst zich voor zevende bekerfinale

FC Utrecht maakt Ajax-crisis compleet en plaatst zich voor zevende bekerfinale

04-03-2020 22:40 Laatste update: 23:20
509

FC Utrecht heeft zich ten koste van Ajax geplaatst voor de finale van de KNVB Beker. In Stadion Galgenwaard werd de Amsterdamse club op alle fronten afgetroefd door de thuisploeg: 2-0.

Erik ten Hag koos tegen zijn oude club voor Edson Álvarez en Jurgen Ekkelenkamp op de plekken van Perr Schuurs en Carel Eiting, maar had verder een basisplaats ingeruimd voor alle blikvangers. Opvallend was dat Daley Blind op het middenveld werd geposteerd, waardoor Lisandro Martínez naast Álvarez stond.

De beginfase was voor FC Utrecht, dat - zonder veel kansen te creëren - de bezoekers uit Amsterdam onder druk zette. De eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd was echter voor Ajax. Nicolás Tagliafico raakte de lat met een vernietigende uithaal.

Na dik een half uur spelen werd het 1-0. Blind hief buitenspel op, Andre Onana kwam te ver uit zijn doel en Sander van de Streek profiteerde met een rake kopbal: 1-0. Vervolgens leverden kansen voor Simon Gustafson, Blind en Quincy Promes niets op.

Na rust ging het definitief mis voor Ajax. Álvarez maakte een onnodige overtreding op Van de Streek en scheidsrechter Björn Kuipers kon niet anders dan naar de stip wijzen. De daaropvolgende penalty was een koud kunstje voor specialist Simon Gustafson.

Ten Hag probeerde in de slotfase nog wat te forceren met het inbrengen van Klaas Jan Huntelaar, maar ook dat bood geen soelaas. FC Utrecht plaatst zich voor de bekerfinale op zondag 19 april tegen de winnaar van Feyenoord - NAC Breda. Ajax heeft dit seizoen alleen nog de Eredivisie-titel om voor te spelen.