'Kraamkamer' KNVB mag experimenteren: intrap, selfpass en zuivere speeltijd

'Kraamkamer' KNVB mag experimenteren: intrap, selfpass en zuivere speeltijd

05-03-2020 18:29 Laatste update: 19:26
81

De komende jaren zal de KNVB verder gaan experimenteren met vernieuwende regels en de VAR. De Nederlandse bond heeft daarbij toestemming gekregen van de FIFA.

De KNVB meldt op de eigen website dat de FIFA heeft ingestemd met nieuwe experimenten van de KNVB ter vernieuwing en innovatie van de huidige regels. Na een tweedaagse bijeenkomst in Nederland met onder anderen de MLS (Verenigde Staten), FA (Engeland), KBVB (België) en DFB (Duitsland), heeft de KNVB deze privileges toegewezen gekregen. Volgens een woordvoerder van de KNVB ziet de FIFA Nederland als een 'kraamkamer' van nieuwe plannen.

Gijs de Jong, secretaris-generaal bij de bond, zag dat men steeds op dezelfde punten uitkwam. "We hebben er met verschillende doelgroepen, zoals coaches, fans, spelers en jeugd, over gesproken en eigenlijk kwamen we iedere keer op deze vijf punten." Er mag door de KNVB dus geëxperimenteerd worden met vijf nieuwe regels. Deze houden in: de intrap, de selfpass (niet meer naar een medespeler hoeven spelen bij een vrije trap), onbeperkt wisselen, tijdstraffen en zuivere speeltijd.

De nieuwe regels moeten via achtereenvolgens het hoogste jeugdvoetbal, de hoogste amateurs en de KNVB Beker in de Eredivisie terechtkomen. Ook mag er de komende jaren verder doorontwikkeld worden met de VAR, waarbij er vooral gehamerd wordt op de huidige omgang met buitenspelsituaties en de communicatie. "Dit sluit naadloos aan bij onze internationale strategie. We willen voorop lopen op het gebied van technologie en daar is dit een geweldig programma voor", zegt De Jong trots.