Buitenspel: Nederlandse amateurclub zorgt voor opmars van hit 'De Toreador'

Buitenspel: Nederlandse amateurclub zorgt voor opmars van hit 'De Toreador'

07-03-2020 16:39 Laatste update: 16:47
16

Een bijzonder verhaal uit het Nederlandse amateurvoetbal. De hit 'De Toreador' van DJ-duo Opgeblazen en zanger Wilbert Pigmans is tegenwoordig door heel Nederland te horen, maar het idee ontstond in de kantine van amateurclub vv Haarsteeg.

Al jarenlang was het het lied, oorspronkelijk gezongen door Jacques Herb, dé feestplaat in de kantine van Haarsteeg. "We hebben ook een officieel clublied, maar in de loop der jaren is De Toreador uitgegroeid tot hét nummer van onze club", vertelt voorzitter Martijn van Esch in gesprek met de KNVB. "Zoiets ontstaat spontaan. Wel weet ik nog dat we een paar jaar geleden een barbecue op de club hadden, met natuurlijk muziek erbij. Het werd al snel gezellig en dit nummer stond op de playlist van een van onze lagere elftallen. Het duurde niet lang voordat er volop werd meegezongen."

Het verbaast de voorzitter niet dat het lied in korte tijd erg populair is geworden in Nederland. "De Toreador is energiek, je gaat meteen dansen en juichen", aldus Van Esch. "Een aanstekelijk nummer om mee te zingen, zeker als er wordt gewonnen. Dat het voetbalcultuur ademt, is logisch. Luister maar naar die tekst, dat spreekt aan in het voetbal. 'Dit is het momento', nu moet het gebeuren. In de arena. De verwachting en hoop, net voordat je aan een voetbalwedstrijd begint."

Credits
Hoewel het DJ-duo Opgeblazen en zanger Wilbert Pigmans met het idee kwamen om een remake te maken van het lied, geven ze de credits ook aan Haarsteeg. "Die jongens van Opgeblazen vertellen in elk interview dat ze het idee bij vv Haarsteeg hebben opgepikt. Heel sjiek van ze. (...) Het levert ons niets op. Wel staat de afspraak dat ze nog een keer langskomen om op een kantinefeest te draaien. Dit zal wel even duren, want voorlopig hebben ze het even te druk."