Leeuwinnen zijn twee keer niet scherp in extra tijd en geven zege op Frankrijk weg

10-03-2020 23:22
14

De Oranje Leeuwinnen zijn ongeslagen gebleven in het Tournoi de France en zijn in het vierlandentoernooi als tweede geëindigd achter Frankrijk. De slotwedstrijd tegen het gastland leek de eerste zege van het toernooi op te leveren, maar Frankrijk sleepte in de absolute blessuretijd alsnog een 3-3 gelijkspel uit het vuur, waardoor Oranje op drie remises blijft steken.

Vooraf werd al duidelijk dat het duel nergens meer om zou gaan. Frankrijk had zijn eerste twee wedstrijden gewonnen en kon niet meer ingehaald worden door Nederland, Brazilië en Canada: de laatste twee landen speelden eerder op de dinsdag met 2-2 gelijk en eindigden – na hun eerdere gelijke spelen tegen Nederland – op twee punten.

Voor de ploeg van Sarina Wiegman stond dus alleen maar een tweede plek op het spel. De vice-wereldkampioen leek het toetje van het gastland – voor lege tribunes in Valenciennes – aanvankelijk flink te verpesten. Basisdebutante Lynn Wilms hield het hoofd koel nadat de bal voor haar voeten belandde en Sherida Spitse benutte een strafschop, waardoor Oranje snel uitliep naar een 0-2 voorsprong. De Françaises werden in de extra tijd van de eerste helft echter weer in het zadel geholpen: Dominique Bloodworth kopte te kort terug op Sari van Veenendaal en Valérie Gauvin zorgde voor de 1-2.

In de tweede helft maakte Spitse ongelukkig hands tijdens het inzetten van een sliding, waarna Griedge Mbock Bathy mocht aanleggen vanaf de penaltystip: 2-2. Oranje liet zich echter niet kisten en kwam in de slotfase opnieuw op voorsprong: Lineth Beerensteyn nam de bal knap mee op links en Lieke Martens deponeerde de bal schitterend in de verre bovenhoek. Het leek genoeg voor een succesvolle afsluiting van het toernooi, maar het ging voor Oranje opnieuw mis in de blessuretijd. Wilms liet zich verrassen op rechts en de ingevallen Ouleymata Sarr frommelde uiteindelijk de 3-3 binnen.

Oranje besluit het Tournoi de France als nummer 2, met drie gelijke spelen in drie wedstrijden. In april wordt de kwalificatie voor het EK van 2021 hervat met een wedstrijd tegen Kosovo.