Bosz kan ticket voor kwartfinale Europa League boeken, negatieve hoofdrol Weghorst

12-03-2020 22:53 Laatste update: 22:57
3

Peter Bosz en Bayer Leverkusen kunnen hun ticket voor de achtste finale van de Europa League bijna boeken, mocht het coronavirus geen roet in het eten gooien. Die Werkself boekte een belangrijke 1-3 uitzege bij Rangers FC. Wout Weghorst zal het duel van VfL Wolfsburg tegen Shakhtar Donetsk snel willen vergeten.

Rangers FC - Bayer Leverkusen 1-3
Bayer Leverkusen had het initiatief op Ibrox in Glasgow en werd na 35 minuten in het zadel geholpen. George Edmundson maakte hands en arbiter Szymon Marciniak legde de bal na het zien van de beelden op de stip. Kai Havertz benutte de strafschop en zette de ploeg van Bosz op een 0-1 voorsprong. Leverkusen kwam nauwelijks in de problemen en pas na 55 minuten moest Lukáš Hrádecký zijn eerste serieuze redding verrichten op een schot van Alfredo Morelos.

Aan de andere kant waren de bezoekers uit Duitsland dichtbij toen Rangers een hoekschop niet goed verwerkte. De volley van Charles Aránguiz werd net voor de lijn weggehaald. Het bleek slechts uitstel voor de Schotten, want niet veel later sloeg Aránguiz alsnog knap toe: 0-2. Leverkusen leek daarmee in een zetel te zitten, maar plots tapte de thuisploeg uit een ander vaatje en Leverkusen werd zowaar teruggedrongen, onder aanvoering van invaller Ianis Hagi.

Edmundson herstelde zich een kwartier voor tijd van de door hem veroorzaakte penalty en kopte raak uit een hoekschop. Rangers ging opzoek naar de gelijkmaker, maar Leverkusen sloeg in de slotfase nog genadeloos toe. Leon Bailey krulde fraai raak en bezorgde de equipe van Bosz een uitstekende uitgangspositie voor de return.

VfL Wolfsburg - Shakhtar Donetsk 1-2
Wout Weghorst beleefde een avond om snel te vergeten. De Nederlandse spits verloor met VfL Wolfsburg met 1-2 van Shakhtar Donetsk en speelde een ongelukkige hoofdrol. De avond begon nog hoopvol, nadat hij al na een paar minuten een prima mogelijkheid kreeg. Het waren de Oekraïense bezoekers die daarna echter de lakens uitdeelden en na zeventien minuten op voorsprong kwamen via Junior Moraes. Het was aan doelman Koen Casteels te danken dat het daarna geen 0-2 werd: de Belg keerde een strafschop.

Weghorst kreeg op slag van rust dé kans op de gelijkmaker. Ook hij mocht aanleggen voor een strafschop, maar gleed uit en schoot hoog over. Even daarvoor had de Nederlander ook al een uitbrander én een gele kaart gekregen van arbiter Damir Skomina. John Anthony Brooks maakte kort na rust alsnog gelijk voor Wolfsburg, maar Shakhtar ging door een goal van Marcos Bahia alsnog met de verdiende 1-2 zege aan de haal.

Olympiakos - Wolverhampton Wanderers 1-1
Wolverhampton Wanderers had het uitduel bij Olympiakos liever niet gespeeld, maar de UEFA wees het protest af. De Engelsen kregen na een halfuur wel een opsteker in Griekenland na een rode kaart voor Ruben Semedo, die Diogo Jota neerhaalde. Met tien man kwam de thuisploeg echter op voorsprong via Youssef El-Arabi. Een benutte vrije trap van Pedro Neto zorgde uiteindelijk voor de remise.