'KNVB heeft vijf opties voor de Eredivisie, Gudde krijgt mandaat om te beslissen'

'KNVB heeft vijf opties voor de Eredivisie, Gudde krijgt mandaat om te beslissen'

13-03-2020 07:12 Laatste update: 09:17
181

De Eredivisie zal hoe dan ook op de schop moeten naar aanleiding van het stilleggen van de competitie door de verspreiding van het coronavirus. Het is nog onduidelijk hoe zeer de Nederlandse competitie zal worden aangetast.

De KNVB heeft vijf opties voor deze voetbaljaargang, zo tekent het Algemeen Dagblad uit. Allereerst zou de competitie gewoon uitgespeeld kunnen worden als men in april weer besluit te gaan voetballen. Vanwege het ontbreken van Nederlandse clubs in Europa zijn er genoeg inhaaldata beschikbaar en op die manier kunnen de wedstrijden ruim op tijd worden ingehaald.

Als de stop iets langer duurt dan gepland kan de KNVB besluiten om de play-offs in te korten. Alle clubs hebben directeur betaald voetbal Eric Gudde een mandaat gegeven om daar beslissingen over te nemen. Met play-offs over één wedstrijd kunnen er weer extra speelmogelijkheden worden gecreëerd. Als de corona-stop voor echt lang oponthoud zorgt is het schrappen van de play-offs ook een optie.

Optie vier is het verlengen van het seizoen, maar dat is alleen een mogelijkheid als het Europees Kampioenschap deze zomer wordt afgelast. Dat is nog niet bekend, maar daar wordt dinsdag over overlegd door de UEFA. De competitie zou dan door kunnen lopen tot ergens in juni. Tenslotte is optie vijf het ultieme redmiddel: het inkorten van de competitie. Zo zou van de stand na speelronde dertig bijvoorbeeld de eindstand kunnen worden gemaakt.