Een leeg Parc des Princes tijdens PSG-Dortmund

Inkomstenbronnen drogen op: 'Wachten tot clubs in de problemen komen'

Inkomstenbronnen drogen op: 'Wachten tot clubs in de problemen komen'

16-03-2020 09:50
52

Jacco Swart ziet dat het voetbal onder enorme druk staat door het coronavirus. Volgens de directeur van de European Leagues, dat de belangen behartigt van 36 profcompetities in 29 landen, is het een kwestie van tijd voordat clubs in de problemen komen.

"Dit is een situatie die we nog nooit eerder hebben meegemaakt", zegt Swart in het NRC. Hij ziet dat 'alle inkomstenbronnen opdrogen' in het Europese voetbal. Volgens hem zijn er al discussies tussen competities en mediapartners. Clubs uit grotere competities zijn vooral afhankelijk van televisiegelden, terwijl clubs uit kleinere landen vaker teren op wedstrijd- en sponsorinkomsten.

"Voetbalclubs streven over het algemeen geen maximale winst na en bouwen dus ook veelal geen grote reserves op", aldus Swart. "Clubs willen vooral sportieve prestaties leveren. Dat houdt in dat als opeens de bedrijfsvoering ernstig wordt ontregeld, zoals nu, je ook meteen in de knel komt met de financiële huishouding."

Swart krijgt die signalen al. "Ja en die geluiden zullen de komende dagen en weken sterker worden. De cyclus van een club is vaak zo dat de inkomsten aan het begin van het seizoen worden gegenereerd. In de tweede helft van het seizoen zit er bij veel clubs meer druk op de cashflow. Als er zoals nu inkomsten uit de kaartverkoop en horeca wegvallen omdat duels niet worden gespeeld, terwijl het gros van de lasten doorloopt, is het wachten tot clubs in de problemen komen."

Swart ziet een noodfonds als oplossing, maar de grote vraag is wie dat vult. De UEFA en FIFA hebben weliswaar flinke reserves, maar voor de Europese bond dreigt ook een aderlating met het uitstellen van het EK. "Ik denk dat dit voetbalinstanties te boven gaat. Hier zullen ook overheden, net als dat in andere branches gebeurt, moeten bijspringen om de bedrijfstak economisch en financieel te helpen."