Rutte spreekt Nederland toe: groot deel van bevolking krijgt coronavirus

Rutte spreekt Nederland toe: groot deel van bevolking krijgt coronavirus

16-03-2020 19:15 Laatste update: 19:20
120

Minister-president Mark Rutte rekent erop dat het coronavirus voorlopig in Nederland zal blijven. Dat vertelde hij in zijn toespraak tot het land. 

Vanwege de uitbraak van het coronavirus ligt het voetbal al stil tot minimaal 6 april. Het is niet uitgesloten dat dit langer gaat duren. "De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven. Er is geen snelle uitweg", zegt Rutte, die geen nieuwe maatregelen aankondigde.

Rutte besprak tijdens zijn toespraak drie scenario's: het coronavirus maximaal proberen te controleren, het coronavirus onbeheerst z'n gang laten gaan of het coronavirus tegenhouden. Rutte legde uit dat een groot deel van de Nederlandse samenleving het coronavirus zal krijgen en dus immuniteit op zal bouwen. "Dat leidt tot beheerste verspreiding onder groepen mensen." 

Het virus 'onbeheerst z'n gang laten gaan' was voor Rutte geen optie, evenals het tegenhouden van het virus. "Dat zou betekenen dat we het land een jaar of zelfs langer moeten platleggen met alle gevolgen van dien. Als het praktisch zou kunnen om mensen met toestemming hun huis uit te laten komen, dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als maatregelen worden ingetrokken. Zolang er geen vaccin is zal het coronavirus als een golf over de wereld gaan en ons land niet overslaan."

Rutte geeft aan voor maximale controle over het coronavirus te gaan en sprak het volk met bemoedigende woorden toe. "We moeten dit echt met zeventien miljoen mensen doen. Samen komen we deze periode boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u. Dank u wel."