'UEFA heeft opsteker voor Liverpool, Ajax, Barça, Juve en Bayern bij doemscenario'

'UEFA heeft opsteker voor Liverpool, Ajax, Barça, Juve en Bayern bij doemscenario'

17-03-2020 10:16 Laatste update: 10:25
267

De UEFA heeft al een draaiboek klaarliggen voor het geval de nationale competities niet meer kunnen worden uitgespeeld dit seizoen. De Europese voetbalbond wil in dat geval de huidige koplopers van Europa aanwijzen als kampioenen, meldt AS.

De Spaanse sportkrant baseert zich op eerdere uitspraken van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. De Sloveen zou willen voorkomen dat er helemaal geen titels worden uitgereikt, mochten de competities voorlopig nog stilliggen vanwege het coronavirus.

Het stopzetten van de competities geniet logischerwijs niet de voorkeur van de UEFA, dat dinsdag vanaf 13.00 uur vergadert met de aangesloten bonden. De kans is groot dat in ieder geval het EK 2020 wordt uitgesteld. De Champions League en Europa League worden mogelijk in een aangepaste vorm afgemaakt.

Zodra het EK definitief is verschoven, kunnen de nationale competities een schema opstellen om door te spelen in de zomermaanden. Als dat er ook niet inzit, dan lijken clubs als Liverpool, FC Barcelona, Juventus, Bayern München en Ajax niet te hoeven vrezen. Volgens AS wil de UEFA één lijn volgen in Europa en op basis van de huidige standen de Europese tickets verdelen.

Overigens ontbreekt het in de statuten aan regels voor uitzonderlijke situaties zoals deze. Wel is er één precedent voor het Europese voetbal. In 1999 wees toenmalig UEFA-preses Lennart Johansson een kampioen aan in Joegoslavië vanwege de Balkanoorlog: koploper Partizan Belgrado.