Update: Turkije dan toch overstag: alle grote competities in Europa liggen stil

Update: Turkije dan toch overstag: alle grote competities in Europa liggen stil

17-03-2020 20:10 Laatste update: 19-03-2020 15:51
17

Rusland en Servië gaan in navolging van bijna alle Europese landen overstag: de voetbalcompetities in het land worden per direct stilgelegd vanwege het coronavirus. Dat hebben de voetbalbonden dinsdag besloten.

Ook door alle andere sportevenementen in Rusland en Servië gaat een streep. De twee landen weken aanvankelijk nog af van de lijn in andere competities. Zo zaten afgelopen weekend nog zo'n 34.000 toeschouwers op de tribune tijdens het duel tussen Zenit Sint-Petersburg en Ural. De fans van de thuisploeg gingen viral door massaal 'We gaan allemaal dood, we gaan allemaal dood' te zingen.

In Servië werd afgelopen weekeinde al wel zonder publiek gespeeld. De Serviërs hebben volgens de officiële telling momenteel 57 corona-gevallen. In Rusland is dat aantal negentig. Door het besluit van Rusland en Servië zijn in Europa alleen in Oekraïne en Turkije de competities nog niet stilgelegd. De duels in de Süper Lig vinden wel achter gesloten deuren plaats.

Update: Inmiddels is ook de Oekraïense competitie stilgelegd. De nationale voetbalbond heeft het nieuws dinsdagavond bekendgemaakt middels een statement op de eigen kanalen: wanneer er weer gevoetbald gaat worden, zal nog moeten blijken. Alleen Turkije blijft stug volhouden: de wedstrijden in de Süper Lig blijven vooralsnog staan en worden zonder publiek afgewerkt.

Update: De Süper Lig is als laatste grote competitie in Europa dan toch overstag: ook in Turkije wordt voorlopig niet meer gevoetbald vanwege het coronavirus. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt. In tegenstelling tot de rest van Europa wilden de Turken er lange tijd niet aan om de competitie stil te leggen. Afgelopen weekend werd er dan ook gewoon gespeeld, zij het zonder publiek.

Onder meer John Obi Mikel plaatste daar serieuze vraagtekens bij. De middenvelder werd vervolgens zonder pardoes op straat gezet door Trabzonspor. Ook Eljero Elia begreep weinig van de Turkse opstelling. "De hele wereld is in de ban van het coronavirus, maar in Turkije spelen we vrolijk verder. Ik vind het niet normaal. Jij?", liet de Nederlandse vleugelspeler weten aan het Algemeen Dagblad.

De Turkse minister van sport Muharrem Kasapoglu heeft nu dus alsnog besloten alle wedstrijden in voetbal, volleybal en basketbal uit te stellen.