Memphis op EK en Barça-clausule Koeman: de voor- en nadelen voor Oranje

Memphis op EK en Barça-clausule Koeman: de voor- en nadelen voor Oranje

17-03-2020 17:15 Laatste update: 17:25
24

Het EK van 2020 wordt het EK van 2021, zo werd dinsdag besloten naar aanleiding van de grote problematiek rond het coronavirus. Voor het Nederlands elftal heeft dit ook gevolgen, maar de vraag is of het UEFA-besluit écht slecht nieuws is. VoetbalPrimeur zet de sportieve voor- en nadelen op een rij.

Voordelen
1. De gezondheid
Natuurlijk, de gezondheid van spelers, technische staf, medici, supporters en tienduizenden vrijwilligers staat voorop. Het coronavirus houdt op dit moment huis in heel Europa en het einde van de maatregelen is absoluut nog niet in zicht. Ervan uitgaande dat het normale leven ooit weer op gang zal komen, kan volgend jaar zomer het voetbalspektakel alsnog losbarsten in de twaalf organiserende landen, waaronder Nederland.

2. Memphis, Donyell, Steven
Oranje gaat sowieso met een topfitte spits naar het EK. Memphis Depay hield ons wekelijks op de hoogte van zijn revalidatie, nadat hij in december zijn kruisband scheurde, maar kan het nu - vanuit Oranje-oogpunt - rustig aan doen. Daarnaast is het uitstellen van het EK goed nieuws voor Donyell Malen en Steven Bergwijn. De PSV'er had het eindtoernooi deze zomer al uit zijn hoofd gezet door een knieblessure, terwijl de aanvaller van Tottenham Hotspur dit seizoen waarschijnlijk ook niet meer in actie was gekomen. Aan de andere kant: nieuwe blessures zijn natuurlijk nooit uitgesloten.

3. Oranje-zwaargewichten jaar rijper
Uitstel van het EK betekent dat de internationals van het Nederlands elftal een jaar langer hebben om toe te werken naar het piekmoment in hun carrière. De belangrijkste spelers - zoals Virgil van Dijk (28), Frenkie de Jong (22), Georginio Wijnaldum (29) en Memphis (26) - zijn een jaar rijper en zitten of komen in hun beste jaren. Daarnaast krijgt bijvoorbeeld Matthijs de Ligt de kans om bij Juventus naar een écht topniveau te groeien.

4. Aanwas van talenten
Ronald Koeman heeft een extra jaar om Oranje naar zijn hand te zetten. In zijn voorlopige selectie voor de later afgelaste oefeninterlands tegen de Verenigde Staten en Spanje ruimde de bondscoach een plek in voor onder meer Mohamed Ihattaren, Myron Boadu, Calvin Stengs, Teun Koopmeiners en Justin Kluivert, maar ook de achttienjarige Bayern München-spits Joshua Zirkzee steekt zijn neus aan het venster. Met één seizoen extra, krijgt Koeman te maken met luxeproblemen.

Nadelen
1. Ook concurrentie profiteert op blessurefront
Nederland is niet de enige deelnemer voor wie het gunstig kan uitpakken. Frankrijk heeft Paul Pogba en Ousmane Dembélé terug, Duitsland kan beschikken over Leroy Sané en Niklas Süle, bij Engeland hebben Harry Kane en Marcus Rashford meer tijd om te herstellen, Spanje (Marcos Asensio) en Italië (Nicolò Zaniolo) zien veelbelovende internationals terugkeren én het door Koeman tot topfavoriet gebombardeerde België zit niet meer in onzekerheid over de geblesseerde Eden Hazard.

2. Jong Oranje 'bijt' Oranje
De verplaatsing van het EK heeft mogelijk gevolgen voor het EK voor spelers onder 21, maar daarover is nog geen volledige duidelijkheid. Als het toernooi wél doorgaat, kunnen talenten en bondscoaches Koeman en Erwin van de Looi (Jong Oranje) zich bij kwalificatie opmaken voor lastige keuzes. Gaat een speler als bankzitter mee naar het 'grote' EK of is hij basisspeler op het jeugd-EK?

3. Contract Koeman
Dat wordt een dingetje: Koeman heeft in zijn KNVB-contract een clausule die hem de optie biedt om na het EK naar FC Barcelona te vertrekken. Die optie zou alleen gelden na het EK en is alleen van toepassing op een eventueel vertrek naar Barça. In januari van dit jaar klopte de Catalaanse grootmacht al aan bij Koeman, die het aanbod afwees vanwege zijn Oranje-verplichtingen. Het zou zomaar kunnen dat Barça komende zomer terugkeert bij de bondscoach. Wéér 'nee' zeggen zou een lelijke streep door de rekening van Koeman zou zijn.

4. We worden een jaar later Europees kampioen
Natuurlijk, met een vette knipoog. Maar hoe fantastisch zou het zijn als Oranje voor het eerst in 33 jaar de Europese titel verovert? Als de positieve flow van de EK- en Nations League-route vastgehouden kan worden, de sterren ook sterren blijven en de nieuwe aanwas zich spectaculair ontwikkelt, is er veel mogelijk.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)