UEFA schiet KNVB en andere bonden te hulp: 'Die bedragen zijn gegarandeerd'

UEFA schiet KNVB en andere bonden te hulp: 'Die bedragen zijn gegarandeerd'

17-03-2020 17:05
14

Het verplaatsen van het EK van deze zomer naar medio 2021 brengt veel kosten met zich mee. Volgens secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB komen die voor een groot deel op het bordje van de UEFA terecht, laat hij weten aan Voetbal International.

De UEFA strijkt als organisator van het EK alle revenuen op, maar draagt ook zorg voor de kosten. "De UEFA draagt de risico's en heeft hier dus het meeste last van, maar natuurlijk zullen wij er ook pijn van hebben. Zeker als het Nederlands elftal dit seizoen helemaal niet meer zou kunnen voetballen", vertelt De Jong, die namens de KNVB deelnam aan de videoconferentie dinsdagmiddag.

Met een buffer van zeshonderd miljoen euro kan de UEFA een stootje hebben. De subsidies voor de nationale bonden lopen voorlopig geen gevaar. "Ze betalen de bonden jaarlijks toelages via het zogenoemde Hattrick-programma. De UEFA heeft vandaag laten weten dat die bedragen gegarandeerd zijn, zelfs al voor de cyclus 2020 tot 2024", stelt De Jong, die tevens toernooidirecteur is van Euro 2020.

De Jong meldt dat de oefeninterlands tegen Spanje en de Verenigde Staten die deze maand niet doorgaan mogelijk nog worden ingehaald. "In het voorstel dat de UEFA nu gestuurd heeft, gaan die interlanddata naar juni. Stel dat er dan ook nog niet gespeeld kan worden, dan zullen we daar bij de KNVB natuurlijk schade van ondervinden", doelt hij op het mislopen van inkomsten.