'Kom een keer in de boeken kijken, zo rijk zijn clubs niet, dat is een misvatting'

'Kom een keer in de boeken kijken, zo rijk zijn clubs niet, dat is een misvatting'

18-03-2020 17:58
35

Nu het Nederlandse voetbal stil is gelegd, zijn veel profclubs in de problemen gekomen: het UWV heeft al diverse aanvragen voor werktijdverkorting en werkloosheidsuitkeringen binnengekregen. Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV, hoopt dan ook dat de coronacrisis niet te lang aan zal houden.

Ook betaald voetbalorganisaties hebben recht op steun, laat hij weten aan FOX Sports. "Of je nou een vliegmaatschappij runt, een school, een voetbalclub, een multinational of een bakker om de hoek, iedereen wordt getroffen", aldus de oud-directeur van ADO Den Haag, die ten stelligste ontkent dat het geld tegen de plinten klotst in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie. "Ik zou bijna zeggen: kom een keer in de boeken kijken. Zo rijk zijn ze niet, dat is een misvatting. Clubs krijgen tv-geld, verkopen tickets en hebben horecaomzet. Dat geld wordt besteed aan spelers. Het is niet zo dat clubs veel vet op de botten hebben."

Nu de competitie stil is gelegd, zijn ook de door Manders benoemde inkomstenbronnen in één klap opgedroogd. "Als er niet gevoetbald wordt, loopt alles vrij snel op. Het is echt een misvatting dat clubs allemaal rijk zijn en geld over de balk gooien. Er zijn wel een paar hele rijke clubs in de wereld, maar de Eredivisie is wat dat betreft een hele nuchtere divisie is, waar ieder dubbeltje omgedraaid moet worden."

Voor sommige clubs geldt dat laatste wellicht in letterlijke zin: Manders sluit niet uit dat er clubs failliet gaan als het voetbal nóg langer stil blijft liggen. "Dan heb ik het over maanden. Dan gaat dat op een gegeven moment problemen opleveren. Straks moeten clubs geld innen voor seizoenkaarten. Maar als er nog onzekerheid is voor de start van de nieuwe competitie, komt dat misschien ook stil te liggen. Ik maak me nu nog geen zorgen, maar het kan op termijn wel iets worden om over na te denken."