Eerste keer naar Ajax: 'Stelde niet zoveel voor, maar was gefascineerd door club'

Eerste keer naar Ajax: 'Stelde niet zoveel voor, maar was gefascineerd door club'

18-03-2020 20:57
49

David Endt kan zich de eerste keer dat hij naar Ajax ging kijken nog goed herinneren. De voormalig teammanager van de club uit Amsterdam ziet dat Ajax de laatste jaren erg veranderd is, maar geeft aan dat 'de rode lijn' niet uit het oog verloren mag worden.

Endt ging in de jaren '60 voor het eerst naar een wedstrijd van Ajax kijken, tegen Benfica in het Olympisch Stadion. "Ajax stelde niet zoveel voor, maar ik was gefascineerd door die club", geeft hij aan in gesprek met Ajax Showtime. "Het herkenbare is dat Ajax ook toen aanvallend en attractief voetbalde. Dat is eigenlijk nooit veranderd. Toen Ajax voor het eerst de Europacup won, in 1971, was dat zó apart om mee te maken."

Voor het huidige Ajax de zware taak om aan de verwachtingen te voldoen. "Je vergelijkt altijd met de glorie die is ontstaan", vervolgt Endt. "Dat maakt het moeilijker voor nu om ergens te komen. Er waren eind jaren zestig geen verwachtingen. Wat gelijk is gebleven, naast de ambitie om de beste te zijn, is de manier van invullen. Dat wil Ajax altijd met attractief, avontuurlijk en aanvallend voetbal."

Endt hoopt dan ook niet dat Ajax het verleden uit het oog gaat verliezen. "Als je terugkijkt naar 50 jaar geleden, dan is er al heel veel veranderd. Toch bestaat er een rode lijn en die moet vooral niet verlaten worden", sluit hij af.