'Drie, vier heel heftige dagen' voor Kuipers: 'Het stond volledig op zijn kop'

'Drie, vier heel heftige dagen' voor Kuipers: 'Het stond volledig op zijn kop'

19-03-2020 11:17
21

Björn Kuipers voelt zich deze weken meer supermarkteigenaar dan scheidsrechter. In Jumbo Kuipers in Oldenzaal en Denekamp liep het de voorbije dagen storm door de corona-pandemie en de bijbehorende koopwoede van consumenten.

"We hebben zoals alle supermarktmedewerkers in heel Nederland en alle andere vitale beroepsgroepen nu een heel belangrijke functie in de samenleving", zegt Kuipers in De Telegraaf. Hij voelt zich nu meer supermarkteigenaar dan scheidsrechter. "Het is op dit moment het allerbelangrijkste dat de mensen gewoon kunnen eten en drinken en daar voelen we ons verantwoordelijk voor."

"Inmiddels vallen de uren wel weer mee, maar toen vrijdag de gekte op gang kwam, was het wel even aanpoten. Na de persconferentie van premier Rutte op donderdagmiddag merkte je al dat de consument nerveus werd. Iedereen heeft vrijdag wel de filmpjes en foto's op internet gezien. Ook onze supermarkten stonden volledig op zijn kop. Alles vloog over de toonbank en dat leidde tot veel lege schappen."

Kuipers ziet de 'ongegronde angst' voor het sluiten van supermarkten als aanleiding voor de koopwoede. "Het werd in twee opzichten een domino-effect. De mensen die voor een pakje vlees kwamen, zagen anderen hun hele karretje volgooien en besloten ook maar veel meer in te slaan dan aanvankelijk gepland. En klanten die voor een Unox-rookworst kwamen, maar net te laat waren, wilden een Jumbo-rookworst. Omdat ook daarvan net de laatste was verkocht, gingen ze naar huis met blikken knakworsten. Op een gegeven moment was er geen pakje, zakje of blikje vlees meer te krijgen."

Qua omzet heeft Kuipers niets te klagen. "Het waren drie, vier heel heftige dagen.", erkent de Tukker, die maatregelen heeft genomen om zijn personeel te beschermen. "Bij de kassa's zijn schermen van plexiglas geplaatst, de medewerkers hebben handschoenen aan en wassen geregeld hun handen. In de winkels hangen pompjes met desinfecterende vloeistof en doekjes om de handvatten van de winkelwagentjes mee af te vegen."