'Chinese RIVM zei dat Nederland het verkeerd aanpakt, het virus is te agressief'

'Chinese RIVM zei dat Nederland het verkeerd aanpakt, het virus is te agressief'

19-03-2020 16:55
218

Joop Gall is terug in China. De Nederlandse trainer hoopt maandag voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in het Aziatische land weer op het veld te staan bij de voetbalschool van Zhengzhou.

Gall ziet dat de Nederlandse aanpak van het coronavirus wezenlijk verschilt van die van China. "Toen ik zag wat er in China gebeurde heb ik al geroepen: Als dit virus Europa bereikt wordt het een ramp", zegt hij tegen VTBL. "China heeft discipline en is er gewoon in geslaagd om 1,4 miljard mensen binnen te houden. Bij ons in Nederland lukt dat niet met 17 miljoen mensen."

"Helaas is mijn voorspelling uitgekomen en vallen er nu veel doden", vervolgt de oud-coach van onder meer FC Emmen en Go Ahead Eagles. "In China viel het aantal doden buiten Wuhan enorm mee, omdat er meteen is opgetreden." Dat in Nederland niet iedereen doordrongen lijkt van de ernst van de situatie, baart hem zorgen. "Dat er nog mensen zijn die feestjes houden. De mensen die dat doen noem ik echt IQ-lozen. Ik snap dat echt niet. Is het zo erg om een paar maanden op te offeren voor de rest van je leven? Come on!"

Gall plaatst bovendien vraagtekens bij de Nederlandse aanpak: "Ik vind het nogal wat, dat wij in Nederland gaan voor groepsimmuniteit. Het gaat namelijk wel gepaard met een flink aantal doden. De baas van de Chinese tegenhanger van het RIVM heeft gezegd dat Nederland het verkeerd aanpakt. Hij denkt dat het virus veel te agressief is om het op deze manier te lijf te gaan."