Ajax en Heracles hofleverancier: de 10 beste versterkingen van de Eredivisie

Ajax en Heracles hofleverancier: de 10 beste versterkingen van de Eredivisie

23-03-2020 11:30
73

In een periode zonder voetbal maakt VoetbalPrimeur de balans op in de Eredivisie. Wie hebben zich in de eerste acht maanden van het seizoen bewezen als de grootste versterkingen? Tien namen, op alfabetische volgorde.

Cyriel Dessers (Heracles Almelo)
Topscorer van de Eredivisie, opgeroepen voor Nigeria en knuffelbeer van de Nederlandse pers: wie had dat gedacht toen Dessers afgelopen zomer na twee mislukte seizoenen bij FC Utrecht als onderdeel van de Adrián Dalmau-transfer naar Heracles ging? In Almelo is laatbloeier Dessers volledig opgebloeid.

Chidera Ejuke (sc Heerenveen)
"Ejuke is een diepte-investering", zei Gerry Hamstra, technisch manager van Heerenveen aan het begin van het seizoen. "Daarmee bedoel ik: hij is een speler die er gelijk moet staan. We zijn ervan overtuigd dat hij een absolute versterking is." Die woorden is Ejuke nagekomen. Natuurlijk maakt de 22-jarige Nigeriaan zijn ploeggenoten weleens gek met zijn gedribbel, maar zijn rendement spreekt boekdelen: negen goals en vier assists.

Mauro Júnior (Heracles Almelo)
"Als we Mauro Júnior teruggeven aan PSV, dan hebben ze een topspeler", zei Heracles-trainer Frank Wormuth na de 2-4 zege op RKC Waalwijk, wat de laatste wedstrijd voor de coronabreak zou blijken. Daar zit absoluut wat in: de Braziliaan raakte vorig seizoen uit beeld onder Mark van Bommel, maar kan in zijn huidige volgend seizoen best een rol gaan spelen bij PSV. Met Roger Schmidt komt hij Eindhoven weer een Duitse trainer tegen.

Adam Maher (FC Utrecht)
Veel gaat het niet over Maher, maar op de achtergrond is de middenvelder die afgelopen zomer AZ transfervrij inruilde voor FC Utrecht bezig aan een steady seizoen. Hij is een vaste waarde op het middenveld van John van den Brom en beleefde in februari zijn hoogtepunt in Utrechtse dienst, toen Ajax werd verslagen in de halve finale van de KNVB Beker. In de bekerfinale van 2013 verdiende hij als AZ-parel nog een transfer naar PSV.

Lisandro Martínez (Ajax)
De 22-jarige Martínez kwam in de zomer over van het Argentijnse Defensa y Justicia en is voor Ajax een schot in de roos gebleken. De jeugdinternational paste zich razendsnel aan, zoals zijn landgenoot Nicolás Tagliafico eerder ook al deed, en is niet meer weg te denken uit het elftal van Erik ten Hag. Met een transfersom van zeven miljoen euro is Martínez een koopje gebleken.

Mike Trésor Ndayishimiye (Willem II)
Misschien wel dé revelatie van het Eredivisie-jaar. Ndayishimiye is veel meer dan die speler met die moeilijke naam, want met Willem II zorgt hij voor een historisch seizoen. In de laatste weken voor de coronastop kwam de klad erin - ook bij de Belgische spelmaker - maar niemand is bijvoorbeeld zijn glansrol tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena vergeten. Extra opmerkelijk: Willem II huurt Ndayishimiye van eerstedivisionist NEC, met een optie tot koop.

Sergio Peña (FC Emmen)
Een crosspass over vijftig meter, ploeggenoten wegsteken met buitenkantje rechts en zo nu en dan een technisch hoogstandje: op de Oude Meerdijk weten ze dit seizoen niet wat ze meemaken. Peña laat wekelijks zien dat hij eigenlijk veel te goed is voor FC Emmen, dat mede door de prestaties van de Peruviaanse international is opgeklommen naar de twaalfde plek in de Eredivisie. De man die Peña naar Emmen haalde, verdient een standbeeld.

Quincy Promes (Ajax)
Ajax betaalde afgelopen zomer 15,7 miljoen euro aan Sevilla voor Promes, waarbij het bedrag door variabelen kan oplopen tot maximaal 17,2 mijoen. De transfer werd met de nodige scepsis ontvangen, maar Promes logenstrafte vanaf september alle critici en tekende in 1925 Eredivisie- en Champions League-minuten voor zestien goals en vier assists. Omgerekend is hij elke 96 minuten betrokken bij een Ajax-doelpunt.

Marcos Senesi (Feyenoord)
Zeven miljoen euro betaalde Feyenoord afgelopen zomer voor Senesi, een recordbedrag. De start op het kunstgras van FC Emmen was zéér moeizaam, maar parallel aan de groeiende vorm van Feyenoord ging ook de Argentijnse steeds beter spelen. Inmiddels wordt hij gezien als één van de beste verdedigers in de Eredivisie. Mocht Feyenoord hem op een dag verkopen, dan lopen de Rotterdammers binnen.

Bryan Smeets (Sparta)
Bij Sparta, dat in het eerste seizoen na de promotie afkoerst op rechtstreekse handhaving, is Smeets dé man om wie het draait. Vooral voor de winterstop reeg de 26-jarige middenvelder de goals (vier) en assists (zes) aaneen. En dat terwijl hij twee jaar geleden nog werkloos thuis zat. Met zijn rauwe voorkomen belichaamt hij de onverzettelijkheid van Sparta.