'Het is niet realistisch dat het seizoen afgemaakt wordt, 2021 op z'n vroegst'

'Het is niet realistisch dat het seizoen afgemaakt wordt, 2021 op z'n vroegst'

20-03-2020 20:18
98

De Duitse viroloog Jonas Schmidt-Chanasit vraagt zich af of het wel slim is om in 2020 nog te voetballen. Het op korte termijn hervatten van de competities is in zijn ogen een slecht idee.

Schmidt raadt met klem af om de voetbalcompetities weer op te starten. "Dat idee moet je vaarwel zeggen", zegt hij tegen NDR. "Het is niet realistisch dat het seizoen afgemaakt wordt. We zien de situatie in Europa en wat ons nog te wachten staat. En zelfs al treft het ons niet zo hard, dat betekent niet dat we weer moeten gaan voetballen. Daardoor zou de situatie ernstig verslechteren. Om absoluut zeker te zijn kunnen we volgend jaar weer beginnen, op zijn vroegst."

De Duitse competities liggen in ieder geval stil tot 2 april, maar wat Schmidt wordt er langer niet gevoetbald, veel langer niet. Ook wedstrijden zonder publiek behoren wat hem betreft niet tot de mogelijkheden. "Zelfs daardoor worden mensen in de verleiding gebracht om samen te zijn. Er moet een hoop dingen worden besloten, mocht je ervoor kiezen om de omstandigheden te versoepelen. Dan kijk je naar de relevante dingen, zoals de kinderdagverblijven."

"De leuke evenementen komen pas aan het einde, vooral die waar veel mensen samenkomen. Dat moet je niet onderschatten in het voetbal. Het zou alleen in 2021 weer van start kunnen gaan."