Profvoetballers hoeven geen salaris in te leveren: 'Zo werkt het natuurlijk niet'

Profvoetballers hoeven geen salaris in te leveren: 'Zo werkt het natuurlijk niet'

21-03-2020 10:51
62

Door de coronacrisis verkeren steeds meer profclubs in financiële problemen en dat zorgt voor opvallende verhalen. Zo halveerde een Schotse club al alle salarissen van spelers en ontsloeg het Zwitserse FC Sion negen spelers.

Die verhalen zorgen voor de nodige verbazing bij Evgeniy Levchenko. "Ik hoor en lees de laatste dagen vaker verhalen dat profvoetballers maar gewoon hun salaris moeten inleveren, maar zo werkt het natuurlijk niet", reageert Levchenko, inmiddels voorzitter van de Nederlandse spelers vakbond VVCS, tegenover de NOS.

Levchenko stelt dat het simpelweg niet kan om zomaar salarissen aan te passen of in te houden. "Clubs hebben gewoon contractuele verplichtingen en het is echt niet zo dat alle voetballers contracten hebben als Lionel Messi of Cristiano Ronaldo. Als je kijkt naar de salarissen van spelers in de eerste divisie bijvoorbeeld, dan gaat het echt maar om een paar duizend euro. En die moeten daar vaak ook een gezin van onderhouden."

Volgens Levchenko zijn profvoetballers niet altijd de moeilijkste en willen ze best water bij de wijn doen als dat nodig is, al kan het niet vanzelfsprekend zijn dat voetballers in moeten leveren. "Spelers willen bijna altijd meedenken, maar we moeten er echt voor waken dat het een morele plicht vanuit de maatschappij wordt. Je mag voetballers geen druk opleggen, zij zijn geen schuldigen."